Връзки за достъпност

Извънредни новини

Две трети от гласовете за общински съвети са с преференция


Изборите на 29 октомври бяха проведени изцяло с хартиени бюлетини.
Изборите на 29 октомври бяха проведени изцяло с хартиени бюлетини.

Преференциите се оказват все по-използвани от избирателите на местни избори. До този извод стига Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС) след обработката на окончателните резултати от вота на 29 октомври за всички 265 общини, публикувани от Централната избирателна комисия.

Новината идва на фона на значителния ръст на невалидните бюлетини за общински съветници. В половината от общините над 20% от гласовете за съветници са обявени за недействителни.

Две трети (62,3%) от всички подадени гласове в изборите за общински съвет са били с преференция, показват данните на ИРПС, публикувани в платформата Отворен парламент. За сравнение на местните избори през 2019 г. преференциално са гласували 53,8% от избирателите, т.е. има ръст от 8,5%.

В 179 от всички 265 общини процентът на избирателите, които са гласували преференциално, е над 62,3%, показват обобщените резултати.

С преференциалното гласуване избирателите посочват предпочитания от тях кандидат. Тоест, те могат да разбъркат подредбата на кандидатите в партийните листи, в които традиционно водещите позиции са запазени за лидерите на партиите и предпочитани от тях кандидати. Възможност да пренаредят листата на дадена формация имат 7% от подалите гласове за нея.

Затрудняват ли преференциите избирателите

Според някои от партиите преференциите са основната причина за високия процент недействителни гласове. Според ИРПС обаче тази теза е необоснована.

Анализите на института показват, че значителният брой недействителни гласове се появява единствено на местни избори при вота за общински съветници.

Според ИРПС основна причина за ръста на невалидните бюлетини е отмяната на машинното гласуване за вота на 29 октомври. Това се случи заради доклад на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и след изявено желание за гласуване само на хартия от страна на пет от шестте парламентарно представени партии.

На парламентарни и европейски избори, в които също има преференциално гласуване, няма висок дял невалидни бюлетини, отбелязва ИРПС.

Според анализаторите причините за големия брой недействителни бюлетини на местни избори следва да се търсят на друго място след задълбочен анализ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG