Връзки за достъпност

Извънредни новини

България може да приеме еврото през 2025, потвърди шефът на Еврогрупата. Ще стане ли това на 1 януари?


Mинистърът на финансите Асен Василев, председателя на Еврогрупата Паскал Донахю, министър-председателят Николай Денков и министър на външните работи Мария Габриел в петък
Mинистърът на финансите Асен Василев, председателя на Еврогрупата Паскал Донахю, министър-председателят Николай Денков и министър на външните работи Мария Габриел в петък

България може да приеме еврото през 2025 г. Това каза в петък председателят на Еврогрупата Паскал Донахю след среща с премиера в оставка Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и министъра на финансите Асен Василев.

От пресконференцията им обаче не стана ясно дали България може да приеме валутата още на 1 януари 2025 г., каквито бяха първоначалните заявки, или на по-късен етап през същата година. Свободна Европа изпрати запитване до министерството на финансите, но до публикуването на текста не беше получен отговор.

Влизането в еврозоната беше един от основните приоритети на правителството на Денков. Еврогрупата е неформалният орган, в който страните членки от еврозоната разискват общите си отговорности във връзка с еврото и координират икономическите си политики.

Сега председателят на групата потвърди, че България остава да изпълни само един от критериите за членство в зоната, а именно нивото на инфлацията. Според изискванията за присъединяване – т.нар. Маастрихтски критерии, тя не трябва да надвишава с повече от 1,5% инфлацията на трите държави членки на еврозоната с най-добри показатели.

Януари 2025 г. или по-късно през 2025 г.?

"Аз силно вярвам, че присъединяването към еврозоната през 2025 г. е възможно. За мен въпросът е кога България ще се присъедини, а не дали ще се присъедини", каза Донахю по време на пресконференцията в петък.

"Амбицията остава да се присъединим към еврозоната през 2025 г.", каза и вицепремиерката Мария Габриел.

Финансовият министър Асен Василев също допълни, че статегическата цел на страната е тя да приеме еврото през 2025 г. Те обаче не уточниха дали разговорите се водят за 1 януари 2025 г. или друга целева дата.

По-рано премирът Денков каза, че тя може да се отложи с половин година. Причината е, че България преговаря последният показател, по който не отговаря на критериите за присъединяване - инфлацията, да бъде оценен не през юни, както е предвидено, а през есента на 2024 г.

В петък Паскал Донахю каза, че е възможно България да поиска допълнителна оценка и след юни месец.

Каква е ситуацията с инфлацията

Към момента България все още не е отговаря на изискването за инфлация на еврозоната. Асен Василев обаче каза, че за януари и февруари страната е под референтните стойности, тоест "е въпрос на време да падне и средногодишната инфлация".

Ден по-рано Националният статистически институт (НСИ) отчете забавяне на годишната инфлация в България през февруари. Според данните за този месец тя е паднала до 3,3%, което е най-ниското ниво от юли 2021 г. За сравнение, през януари инфлацията беше 3,8%.

Опитът на Ирландия

По време на пресконференцията в петък Донахю, който освен председател на Еврогрупата е и дългогодишен министър в няколко ираландски правителства, коментира опита на страната си с общоевропейската валута.

По думите му Ирландия днес има добре развиваща се икономика именно благодарение на членството си в еврозоната.

„Ирландия е забележителна държава, тъй като тръгвайки от много ниски нива, най-бедната държава в ЕС за времето си, в много кратки срокове благодарение на правилна политика, привличане на инвестиции, включително и използване на възможностите, които дава ЕС и еврото, в момента е една от най-развитите държави в съюза“, посочи и премиерът Денков.

Донахю изброи и плюсовете, които според него приемането на еврото ще има за България. По думите му това ще доведе до по-добри възможности за търговия, улеснен обмен и в крайна сметка по-високи доходи и жизнен стандарт.

Приемането на еврото в България беше определено като една от основните цели на правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ още при формирането му. През септември миналата година кабинетът съобщи, че иска да впише 1 януари 2025 като целева дата за влизане в еврозоната.

През януари тази година обаче Денков каза, че датата "не е сакрална" и е поискал европейската оценка да бъде отложена, за да покрие България и последния нужен критерий.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG