Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия за първи път осъди жена за неявяване на военна служба


Жени войници от армията на Русия маршируват по време на военния парад за Деня на победата на Червения площад в Москва, Русия, 09 май 2018 г. Снимката е илюстративна.
Жени войници от армията на Русия маршируват по време на военния парад за Деня на победата на Червения площад в Москва, Русия, 09 май 2018 г. Снимката е илюстративна.

Военен съд в Русия за първи път осъди на затвор жена за това, че не се е явила на военна служба, след като е получила повиквателна в периода на мобилизация. Това съобщи Комерсант в понеделник.

Това е първата присъда срещу жена военнослужещ по този член на закона, откакто президентът на страната Владимир Путин обяви частична мобилизация преди година.

Сега ефрейтор Мадина Кабалоева от кавказкия регион Кабардино-Балкария беше осъдена на шест години колония с общ режим за това, че без уважителна причина не се е явила в поделението си.

Кабалоева, която е резервистка, каза пред съда, че не се е явила след повиквателната си, защото е била бременна. По думите ѝ военните лекари са ѝ препоръчали временно да напусне службата и тя е смятала, че те са информирали нейните командири.

Според руските прокурори обаче тя всъщност не е напускала службата и е трябвало да се яви, тъй като продължава да получава военни надбавки и обезщетения.

Наказанието за подобно деяние е от 7 до 10 години. Адвокатът на жената каза, че тя ще обжалва решението.

Първата присъда за пропусната повиквателна срещу жена военнослущеж идва на фона на продължаващата война на Русия срещу Украйна. През есента на миналата година бяха направени промени в членовете на Наказателния кодекс, свързани с военната служба, като бяха въведени по-строги наказания за неявяване и укриване от служба.
Когато разглеждат подобни дела като това на Кабалоева, гарнизонните военни съдилища в Русия се позовават на факта, че руският президент не е издал указ за приключване на мобилизацията, отбелязва руската служба на Радио Свободна Европа. Следователно периодът на мобилизация продължава, което означава, че е невъзможно напускането на въоръжените сили.
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG