Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата иска закриване на проруските паравоенни от БНО "Шипка" и съюз "Васил Левски"


Обща снимка от учение на Български воински съюз "Васил Левски" на Черноморието.
Обща снимка от учение на Български воински съюз "Васил Левски" на Черноморието.

Проруските паравоенни организации БНО "Шипка" и Български воински съюз "Васил Левски" да бъдат закрити, защото дейността им противоречи на конституцията. Такова искане внесе Варненската окръжна прокуратура в Окръжния съд в града във вторник.

Това става година и половина, след като държавното обвинение съобщи, че проверява БНО "Шипка" за противодържавна дейност. Двете паравоенни организации са свързани помежду си и са известни с проруската си ориентация. Те от години провеждат бойни обучения и се обявяват срещу евро-атлантическата принадлежност на България.

Разследващите са установили, че с формално патриотичната си дейност двете паравоенни организации всъщност нарушават текста от конституцията, който забранява действия, насочени "срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията", към насаждане на омраза и създаване на "тайни или военизирани структури".

От Окръжната прокуратура във Варна уточняват, че членовете на двете групи са правили организирани посещения на границата с Турция с цел "залавянето на нелегални мигранти".

"Освен това управителите на двете сдружения са поддържали контакти с представители на фракции от Федерална Република Германия и по-конкретно с лица, известни с крайнодесните си убеждения", посочват още разследващите.

Предстои Окръжният съд във Варна да насрочи заседание за разглеждането на искането за закриване на дейността на двете организации на първа инстанция.

Лидерът на Български воински съюз "Васил Левски" и БНО "Шипка" Владимир Русев (вляво) с представящия се за политолог поддръжник на режима в Беларус Пламен Пасков по време на среща с техни симпатизанти през тази пролет.
Лидерът на Български воински съюз "Васил Левски" и БНО "Шипка" Владимир Русев (вляво) с представящия се за политолог поддръжник на режима в Беларус Пламен Пасков по време на среща с техни симпатизанти през тази пролет.

БНО "Шипка" е част от Български воински съюз "Васил Левски". Двете организации са известни с проруската си риторика и провеждането на тактически учения с огнестрелно оръжие на своите членове. Като техен лидер и говорител се изявява човек, представящ се с името Владимир Русев, добил известност в миналото и с прозвището "Валтер Калашников".

Той от години разпространява в социалните мрежи конспиративни теории, насочени срещу НАТО и Европейския съюз. Русев се обявява срещу ваксинацията против COVID-19, твърдейки, че чрез нея на хората се поставят чипове, за да бъдат подложени на "масово денонощно следене".

Миналата година разследващият журналист Христо Грозев обвърза акция на двете организации в София през 2016 г. с опит на Русия да дестабилизира България по модела, по който същата година беше направен опит за преврат в Черна гора.

Грозев имаше предвид протест през април 2016 г., организиран от Български воински съюз "Васил Левски" и БНО "Шипка" пред Народното събрание. Голяма част от активистите на паравоенните организации тогава бяха превантивно временно задържани от полицията и пропуснаха протеста в София, включително и лидерът им.

Малко по-късно, през юни 2016 г., членове на БНО "Шипка" и Български воински съюз "Васил Левски" нанесоха побой на протестиращи срещу посещението на близкия до Кремъл мотористки клуб "Нощните вълци" в Бургас. През април 2019 г. Бургаският окръжен съд окончателно осъди трима души за случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG