Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС отстрани бившия зам. окръжен прокурор на Стара Загора, подал оставка заради случая с Дебора


Прокурорската колегия на ВСС
Прокурорската колегия на ВСС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност във вторник досегашния заместник окръжен прокурор на Стара Загора Георги Видев. Той е преназначен за редови обвинител в същата прокуратура.

Това стана по негово желание, след като в началото на август временният главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката му от ръководния пост.

Причина за това искане станаха обявени от прокуратурата „сериозни пропуски“, допуснати от Видев по време на заседанието на съда, на което на 5 юли от ареста беше освободен Георги Георгиев, обвиняем за нападение и заплахи с убийство срещу 18-годишната Дебора Михайлова.

Младата жена е била пребита, рязана с макетен нож и остригана в края на юни, но за това се разбра в в края на юли. Тогава стана ясно, че Георгиев е на свобода, защото Окръжният съд в града е преценил, че на жертвата е нанесена само лека телесна повреда, която изобщо не предполага определяне на мярка за неотклонение.

Именно Видев беше прокурорът, който пред втората инстанция беше оттеглил искането на колегите си за постоянно задържане на Георгиев, защото медицинската експертиза по случая сочи, че на пострадалата е нанесена лека, а не средна телесна повреда, каквото беше първоначалното обвинение по случая.

Видно от съдебния протокол от заседанието, Видев не беше изтъкнал в залата особено мъчителния начин, по който са нанесени нараняванията - 21 порезни рани от макетен нож, счупен нос и обръсната глава.

Прокурорът не беше обсъдил и криминалното минало на Георгиев, който е осъждан за предишни квалифицирани леки телесни повреди, като по време на нападението над бившата си приятелка е бил в условията на пробация, постановена от съда през януари. Случаят предизвика масови протести в над 20 града в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG