Връзки за достъпност

Извънредни новини

Започва дисциплинарно производство срещу прокурора по делото "Барселонагейт"


Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов (на снимката) възложи проверката, която откри нарушения по разследването "Барселонагейт"
Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов (на снимката) възложи проверката, която откри нарушения по разследването "Барселонагейт"

Софийска градска прокуратура (СГП) започва дисциплинарно производство срещу Стефан Христов, който е наблюдаващ прокурор по делото “Барселонагейт”, съобщи Дневник. Преди седмица проверка откри нарушения в работата по разследването, по което е проверяван бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

В съобщението на СГП се посочва, че дисциплинарните производства са срещу двама прокурори, които са посочени само с инициалите си И. П. и С. Х. Те са уличени в това, че са допуснали забавяне на общо шест разследвания. Според Дневник прокурорите са Ивайло Първанов и Стефан Христов, който е наблюдаващ прокурор по разследването “Барселонагейт”.

Новината за дисциплинарните производства идва след началото на проверка на разследванията за престъпления, извършени от магистрати, депутати и членове на Министерския съвет, възложена от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

В доклада от проверката се посочваше, че е установена неритмичност по разследването “Барселонагейт”, както и по още шест дела, сред които дело за шпионаж срещу висш военен и магистрат.

“Барселонагейт” е разследването за евентуална схема за пране на пари през къща в Барселона, по която испанските власти подозират връзка с Борисов. То се бави вече 3 години.

По разследването се е работило интензивно едва след 15 май тази година, т.е. след началото на противопоставянето между тогавашния главен прокурор Иван Гешев и бившия премиер Бойко Борисов, гласеше докладът. Преводът на документи от Испания се е бавил дълго. В първите осем месеца на разследването са били разпитани четирима свидетели, а след 15 май за месец и половина са били разпитани 17 свидетели.

Сега трима прокурори от СГП ще проверят работата на двамата Христов и Първанов по забавените разследвания, както и натовареността им в тези периоди. Проверката трябва да завърши в срок от два месеца с доклад.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG