Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди във Вашингтон шестваха за прекратяването на огъня в Газа. Блинкен посети Западния бряг


Десетки хиляди протестираха по улиците на Вашингтон с искания за прекратяване на огъня от страна на Израел, насочен срещу Ивицата ГАза
Десетки хиляди протестираха по улиците на Вашингтон с искания за прекратяване на огъня от страна на Израел, насочен срещу Ивицата ГАза

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас в Рамала, предадоха световните агенции.

Блинкен е на посещение в Израел и региона заради кризата, която се разрази след нападението, което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация Хамас осъществи на израелска територия на 7 октомври. При атаката бяха убити 1400 души, а 200 бяха отвлечени. Впоследствие Израел обяви война на Хамас.

Оттогава израелската армия провежда обстрели и наземни операции в Ивицата Газа, а според местните власти загиналите са вече над 9000.

Палестинската автономия се намира на територията, наречена Западен бряг. Тя е управлявана от Фатах, която до 2006 г. контролираше и Ивицата Газа.

Абас е поискал от САЩ съдействие за незабавното спиране на огъня от страна на Израел и допускането на хуманитарна помощ до Ивицата Газа. От своя страна Бликнен е изразил „ангажираността“ на Вашигтон „с осъществяването на основателните стремежи на палестинците да създадат своя държава“.

Преди ден държавният секретар на САЩ отхвърли призивите за прекратяване на огъня срещу Ивицата Газа и подчерта, че това само ще даде възможност на Хамас да се прегрупира и да поднови атаките си.

В същото време във Вашингтон няколко десетки хиляди излязоха на протест с искане за прекратяването на огъня. Събитието беше едно от най-големите, насочени срещу действията на Израел в Газа.

Хилядите демонстранти носеха огромно палестинско знаме и скандираха „Палестина ще бъде свободна“. Някои от тях издигнаха надписи „Байдън ни предава“ и „През ноември ще си спомним“ във връзка с предстоящите през ноември 2024 г. в САЩ президентски избори.

Хиляди излязоха на протести и във Великобритания. По данни на лондонската полиция в центъра на града са се събрали над 30 хил. души, а близо 30 от тях са били арестувани. Протести имаше още в Манчестър, Ливърпул, Лийдс, Белфаст, Кардиф и други.

Протестите в Лондон в знак на солидарност с палестниците и с искания за прекратяване на огъня в Ивицата Газа.
Протестите в Лондон в знак на солидарност с палестниците и с искания за прекратяване на огъня в Ивицата Газа.

След началото на войната между Израел и Хамас на територията на Ивицата Газа беше наложена блокада по суша, вода и въздух, а единствената точка, от която преминават камиони с хуманитарна помощ е граничният пункт с Египет.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху многократно каза, че страната му няма намерение да прекрати огъня до пълното унищожаване на Хамас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG