Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министърът на образованието нареди проверка на избора на Любомир Спасов за декан в СУ


Любомир Спасов. Снимката е архивна
Любомир Спасов. Снимката е архивна

Министърът на образованието Галин Цоков нареди проверка на процедурата за избор на Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на Софийския университет (СУ). Това съобщи образователното министерство във вторник.

Новината идва, след като трима преподаватели в Медицинския факултет на СУ сигнализираха за нарушения в процедурата за избор на декан. В отворено писмо до медиите те посочват, че единственият конкурент на Спасов – досегашният декан Дорина Асенова, не е допуснат да участва като кандидат в избора, защото едновременно е преподавател и работи в болница „Лозенец“, която е учебна база на Медицинския университет на СУ. Това досега не е било пречка тя да е декан.

Преподавателите сигнализират също и за редица нарушения на самото общо събрание, на което Спасов е избран за декан.

Тримата преподаватели са изпратили сигнали до ръководството на Софийския университет и оспорват избора на Спасов пред съда, съобщи Капитал.

Във вторник Министерството на образованието съобщи, че е постъпил сигнал във връзка с процедурата за избор на Спасов. Институцията посочи още, че ще бъде проверена законосъобразността на процедурата и ще бъде поискано Софийския университет да предостави цялата налична информация по случая.

Любомир Спасов вече е бил декан на Медицинския университет на СУ. Дълги години той беше директор на болница „Лозенец“, известна като Правителствена болница. Той беше отстранен в средата на 2021 г., след като тогавашният здравен министър Стойчо Кацаров съобщи за незаконни трансплантации, извършвани в лечебното заведение.

Журналистическо разследване на Миролюба Бенатова от 2021 г. разкри фиктивни хоспитализации в болница „Лозенец“ по времето, когато Спасов беше неин директор.

През 2023 г. разследване на Нова телевизия показа, че в болницата има луксозен апартамент, построен по време на управлението на Спасов. Сегашното ръководство на лечебното заведение твърди, че това пространство е неизползваемо, и съобщи на полицията и прокуратурата за случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG