Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не са за отстраняване на хора". Службите ще проверят списъци с имена на българи в "Миротворец"


Даниел Митов (ляво) на извънредното заседание на комисията по службите, 20 юли
Даниел Митов (ляво) на извънредното заседание на комисията по службите, 20 юли

Черните списъци в украинския сайт "Миротворец", в които има и български граждани, не са за отстраняване на хора. Това каза Даниел Митов от ГЕРБ в четвъртък след извънредно заседание на комисията по службите за сигурност.

То беше поискано по-рано от БСП и беше закрито за журналисти. На него присъстваха шефовете на ДАНС, ДАР, НСО и Военното разузнаване.

Сайтът "Миротворец" нашумя през последните няколко дни, след като бившата журналистка от ТВ7 Диляна Гайтанджиева се оплака, че е била включена в списъка с врагове на Украйна, който "Миротворец" поддържа от години. Тя е била добавена на 15 април 2023 г.

Информацията, че този списък е за убиване на хора, беше разпространена в някои медии, включително Евроком, Блиц , Дума. На сайта на Съюза на българските журналисти (СБЖ) беше написано, че "Миротворец" "застрашава правата и сигурността на много хора".

"Ясно е, че тези списъци не са списъци за отстраняване на хора по никакъв начин, но и не допринасят за добрите отношения", каза Митов.

Той добави, че сайтът е бил наблюдаван от международни организации, сред които Г7, ООН и Европейската комисия (ЕК), които са се опитвали да ограничат действията му, най-вече по отношение на личните данни.

"Тези инициативи не са довели до успех, но ние сме убедени, че българската държава през институциите, които имат отношение по темата като Министерството на външните работи, ще подкрепят подобен тип инициативи, така че в крайна сметка да се стигне до някакво ограничаване на публикациите в този сайт", каза Митов.

Министърката на външните работи Мария Габриел се срещна с посланичката на Украйна Олеся Илашчук и каза, че включването на българи в такива списъци буди "недоумение и безпокойство".

Илашчук от своя страна каза, че дейността на сайта "по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на украинската държава".

В рамките на един деня в четвъртък редица политици заеха позиции и призоваха за мерки. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че външната комисия е възложила на Мария Габриел да проучи "Миротворец".

"Абсолютно е недопустимо (в черния списък) да влизат журналисти българи и съответно зам.-председател на парламента. Това е недопустимо. Очакваме външната комисия и службите да ни отговорят, така че кой стои зад тези всичките хора", каза Борисов.

БСП каза, че ще внесе сигнал до Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и иска изслушване на службите за сайта. „Възраждане“ каза, че ще предложи проект на декларация във връзка с включването на български граждани в списъка.

Късно вечерта в сряда украинското посолство написа във Фейсбук, че сайтът не е свързан с държавата и представлява "независим информационен ресурс на обществена инициатива на Центъра за изследване на признаците на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и международния правов ред".

Част от присъстващите имена в списъка са на български граждани от проруските среди, сред които журналистките Велиана Христова и Велислава Дърева, евродепутата Елена Йончева, лидера на партия АБВ Румен Петков, анализатора Валентин Вацев, члена на БСП Ваня Добрева, лидера на "Атака" Волен Сидеров, бившия депутат от БСП проф. Иво Христов и зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин от БСП.

Сайтът "Булевард България" пише, че съоснователят на "Миротворец" е бивш зам.-вътрешен министър на Украйна - Антон Геращенко, и че сайтът се поддържа от анонимни доброволци. Те съставят списък с личности от цял свят, които по различни причини са определени като руски "активи" или разпространители на антиукраинска пропаганда.

В списъка присъства и бившият съветник на украинския президент Володимир Зеленски - Олексий Арестович, който според "Миротворец" е "професионален провокатор", съдействал за деморализацията на армията и дискредитирането на държавните институции.

"Миротворец" е обвиняван, че прави "списъци за убиване", тъй като една от присъстващите в него беше убита при атентат през 2022 г. Става дума за Дария Дугина, дъщерята на идеолога Александър Дугин, близък до руския президент Владимир Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG