Връзки за достъпност

Извънредни новини

Базите с изтребители F-16 в страни от НАТО са "легитимна цел" на Русия, каза Путин


Руският президент Владимир Путин разговаря с военни пилоти в 344-ия държавен център за бойно използване и преквалификация на летателни екипажи на руското министерство на отбраната в град Торжок в Тверска област, Русия, 27 март 2024 г.
Руският президент Владимир Путин разговаря с военни пилоти в 344-ия държавен център за бойно използване и преквалификация на летателни екипажи на руското министерство на отбраната в град Торжок в Тверска област, Русия, 27 март 2024 г.

Руският президент Владимир Путин каза, че Русия не възнамерява да атакува НАТО, но военновъздушните бази, в които се намират изтребители F-16, биха били "легитимна цел".

Новината идва на фона на очакваната доставка на поне 42 броя F-16 от западни държави на Украйна. Украинските пилоти от месеци се обучават на Запад как да управляват бойните самолети.

Путин каза в четвъртък, че Русия няма намерение да напада нито една страна от НАТО и би било "пълна глупост" да се предполага, че Русия ще нападне страни като Полша, балтийските държави и Чешката република.

"Нямаме агресивни намерения спрямо държави от [НАТО]", каза Путин пред пилоти от военновъздушните сили на съоръжение в Тверска област северозападно от Москва, според съобщение на Кремъл.

На въпрос дали на руските пилоти ще бъде "разрешено" да атакуват бойни самолети F-16, разположени на летища в страни от НАТО, ако те бъдат използвани срещу Русия, Путин отговори, че Москва ще счита това за честна игра, ако базираните там F-16 изпълняват бойни полети в Украйна.

"Разбира се, ако те се използват от летища на трети страни, те стават легитимна цел за нас, независимо къде се намират", каза той.

F-16, доставени на Украйна, ще бъдат разположени в украински военновъздушни бази. Все още обаче не е ясно колко украински бази могат да приемат F-16, които изискват висококачествени писти и добре защитени и маскирани хангари.

Според Путин доставката на бойните самолети за Украйна "няма да промени ситуацията на бойното поле". Представители на САЩ са казвали, че F-16 сами по себе си няма да бъдат решаващи във войната. Според украинското правителство обаче изтребителите могат да повлияят, тъй като Русия има „пълно въздушно превъзходство“ в окупираните територии.

Украйна иска да получи такива изтребители още от началото на руското нахлуване през февруари 2022 г. В продължение на година западните съюзници на страната избягваха тази тема, но после започнаха да обучават украински пилоти и обещаха доставки на десетки самолети. В края на май 2023 г. САЩ потвърдиха, че ще разрешат изпращането на изтребители F-16 на Киев. Нидерландия вече съобщи, че ще достави на Украйна 18 изтребителя F-16. Подобни заявки има и от Великобритания, Дания и Белгия.

Путин каза още, че при провеждането на военното планиране Русия ще вземе предвид, че F-16 могат да носят ядрено оръжие. Украйна се отказа от ядрените оръжия през 90-те години на миналия век и не се говори за оборудване на самолетите с такива оръжия.

Не е ясно как ще бъдат приети думите на Путин, че Русия няма "агресивни намерения" срещу НАТО, в алианса, тъй като руският президент каза много неверни твърдения за различни аспекти на руската война срещу Украйна. Преди Русия да започне пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., руски официални лица, включително външният министър Сергей Лавров и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, отхвърлиха предупрежденията на САЩ и други западни държави, че нахлуването е неизбежно.

Лъжите на Путин за Украйна. Една година война
please wait

No media source currently available

0:00 0:12:21 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG