Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нещо съвсем нормално". Радев награди Стоян Денчев, свързан с "Мултигруп", ДПС и ДС


Румен Радев връчва отличието на Стоян Денчев
Румен Радев връчва отличието на Стоян Денчев

Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Стоян Денчев, който е бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и е разкрит от комисията по досиетата като бивш сътрудник на Държавна сигурност (ДС).

Новината идва, след като в края на 2022 г. Радев връчи орден "Стара планина" първа степен на друг бивш вицепрезидент на "Мултигруп" - Николай Вълканов.

"Мултигруп" е близка до властта през 90-те години бизнес империя на Илия Павлов, който беше убит през 2003 г. Групировката беше обвинявана, че контролира сериозна част от политическия и икономически живот в България в първите години след промените през 1989 г. и прокарва руски интереси.

Освен Денчев във вторник бяха отличени още петима души от различни сфери - Боряна Кадмонова, проф. Васил Жечев, доц. Георги Хинов, Дарена Попова и Златка Ставрева.

При връчването на отличията Радев каза, че и шестимата "се радват на високо обществено признание и уважение".

Отличието на Стоян Денчев е за "неговия значим принос за развитието и модернизацията на висшето образование и по повод неговата 70-а годишнина", съобщават от президентството. Денчев е дългогодишен ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов често говори за "сарайско-библиотекарски модел", който според него упражнява мафиотско влияние в политиката.

Атанасов има предвид сътрудничеството между ръководството на партията ДПС и ръководството на библиотекарския университет, в което присъстват бивши служители и сътрудници на Държавна сигурност - тайната полиция на комунистическия режим. Денчев е бил и депутат от ДПС в края на 90-те години.

Нямам какво друго да кажа, нито хвалебствия, нито да нападам някой.
Стоян Денчев

Пред Свободна Европа той изрази благодарност към президента и комитета, който го е номинирал за отличието.

"Мисля, че е нещо съвсем нормално, нямам какво друго да кажа, нито хвалебствия, нито да нападам някой", каза Денчев.

Той каза още, че никога не е криел за участието си в "Мултигруп" и че това с нищо не го дискредитира, "тъй като съм имал възможност да разбера грубо казано от двете страни на барикадата обществения, политическия и икономическия живот".

През 2007 г. Денчев е обявен за сътрудник на Държавна сигурност. Комисията по досиетата установява, че е бил агент с псевдоним Симеонов във Второ главно управление - контраразузнаването, след като го проверява в качеството му на депутат от ДПС в 37-ото Народно събрание.

Пред Свободна Европа Стоян Денчев каза, че разкриването му е свързано с "един сбъркан закон, който не отчита никакви обстоятелства".

Аз съм изяснил за себе си, изяснил съм за семейството ми, нямам никакви скрупули по отношение на това.
Стоян Денчев

"Нито съм имал досег с ДС, нито съм знаел това, за което те се стремят да ме вербуват. Не са ме вербували. Писали са, че са го направили, но нямам отношение към това нещо. Още повече, че съм единственият случай, който в пълно съзнание съм дал документ, който се пази в архивите, с което отказвам да бъда вербуван за агент на ДС, и въпреки че всичко това става на 14 август, на 15 август те ме пишат в регистъра на агентите. Нещо, което аз съм изяснил за себе си, изяснил съм за семейството ми, нямам никакви скрупули по отношение на това", каза Денчев.

Той определи действията на ДС като "гавра с хора като мен, които да бъдат дамгосани с факта, че са принадлежали към една структура, към която никога не съм имал отношение".

Преди да получи поста на вицепрезидент в "Мултигруп", Стоян Денчев е съветник в правителството на Димитър Попов и главен секретар в правителството на Любен Беров между 1992 и 1994 г.

През 2022 г. в свой текст, публикуван в Свободна Европа, журналистът Николай Стайков описва "Мултигруп" като "една винаги близка до властта икономическа структура от 90-те години, с невинаги ясни истински собственици в Швейцария и Лихтенщайн, която работеше основно в бизнеси с държавна собственост и протекция".

ДПС е българска политическа партия, която присъства във всички парламенти от 1990 насам. След участието си в правителствата между 2001 и 2009 година ДПС започна да получава критики, че развива корупционна мрежа и подчинява държавните институции на личния интерес на лидера си Ахмед Доган.

Мултак с орден. Кой е Николай Вълканов
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG