Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Безгръбначни позиции". Радев не иска България да помага на Украйна "до крайна победа"


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев не иска България да бъде "безсрочен донор на войната в Украйна и то до крайна победа". Това каза държавният глава в четвъртък вечерта пред журналисти по време на връчването на наградите "Банка на годината".

Изявлението му идва седмица, след като той отказа да представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли. На нея се очаква алиансът да поеме координацията на международната помощ за Украйна в съпротивата ѝ срещу непредизвиканата агресия на Русия.

Миналия месец служебният премиер Димитър Главчев пита парламента кой от двамата да представлява България на срещата, но депутатите така и не му отговориха. В крайна сметка той реши на форума да присъстват и двамата, но Радев отказа.

"Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор на войната в Украйна и то до крайна победа, без самите тези, които са изготвили и приели тази позиция, да им е ясно какво означава крайна победа и как ще се постигне тя", каза Радев в четвъртък, цитиран от прессекретариата си.

Той добави пред медиите, че никога не е "заставал зад неадекватни и безгръбначни позиции и по тази причина отказах да отида и да отстоявам такава на срещата на върха на НАТО".

Президентът отдавна защитава тези за войната в Украйна, които съвпадат с позициите на Кремъл - че изпращането на военна помощ на Киев само удължава конфликта, както и че привържениците на подпомагането на украинската съпротива са "войнолюбци".

В четвъртък той за пореден път се обяви против предоставянето на финансова помощ и даването на оръжие от Българската армия на Украйна.

"Българското правителство дължи обяснение не само на народните представители, а на всички български граждани какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна", каза още Радев, повтаряйки тезата си, че рискът за България от тази война се увеличава.

Президентът все по-демонстративно се разграничава и от позициите на Европейския съюз и НАТО. Освен че е против изпращането на военна помощ за Киев, Радев твърди, че Западът е източник на потенциална опасност за България. По думите му всички държави от НАТО са "въвлечени във войната в Украйна", а това крие риск от "ескалация" и "ядрен Армагедон".

В края на май Радев пропусна заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО, което се проведе в София. Вместо това той се срещна с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща. Орбан е известен с позициите си против военната помощ за Украйна и санкциите срещу Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG