Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Висша форма на нихилизъм". Радев също нападна Тагарев и покани Ердоган в България


Президентът Румен Радев на дипломатическия форум в Анталия, Турция, 1 март 2024 г.
Президентът Румен Радев на дипломатическия форум в Анталия, Турция, 1 март 2024 г.

Президентът Румен Радев разкритикува работата на министъра на отбраната Тодор Тагарев и намекна, че той не се радва на одобрението на българските военнослужещи. Това стана след негова среща с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган по време на дипломатическия форум в Анталия в петък.

Изявлението на Радев по отношение на министъра на отбраната идва на фона на синхронизираните критики към Тагарев, дошли по-рано тази седмица от лидерите на ГЕРБ и ДПС - Бойко Борисов и Делян Пеевски. Те критикуваха министъра за това, че по тяхна преценка не е направил достатъчно, за да помогне България на Украйна, която се защитава от руската агресия.

Според Радев тези критики към Тагарев са "висша форма на нихилизъм". "Друг един лидер от управляващата коалиция дори възкликна, че Тагарев трябва да остане, защото, виждате ли, много го харесвали в Украйна. Ама кога тези хора ще запитат дали министър Тагарев го харесват в българската армия и какво прави за сигурността на България", добави президентът.

Самият Тагарев допусна тази седмица, че след планираната за 6 март ротация на премиера Николай Денков с вицепремиера Мария Габриел може да не остане на своя пост. Предстои партньорите в управлението от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) да оценят министрите в кабинета и да обсъдят персонални промени.

Според Радев от доверието между партиите в коалицията и от самооценката, която си дават, зависи дали ще има ротация на правителството или нови избори.

По повод участието си в дипломатическия форум в Анталия президентът каза, че приоритет за София и Анкара остава разширяването на търговско-икономическото сътрудничество и свързаността.

Радев добави, че е отправи официална покана към Ердоган да посети България. По думите му "неговото идване в България трябва да бъде подготвено много сериозно с нови и с актуализации на стари меморандуми, голям бизнес форум и разкриване на нови възможности за сътрудничество".

"Ще дойде с желание. И пак казвам - важно е да имаме устойчиво правителство", обобщи Радев пред пратеници на български медии в Анкара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG