Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев е предложил на Зеленски България да продава газ на Украйна


Румен Радев се ръкува с Володимир Зеленски в София, 6 юли 2023 г.
Румен Радев се ръкува с Володимир Зеленски в София, 6 юли 2023 г.

Президентът на България Румен Радев е предложим на украинския си колега Володимир Зеленски България да продава природен газ на Украйна. Това съобщи секретарят на президента по икономически въпроси Христо Алексиев в събота пред бТВ.

По думите му Радев е отправил предложението по време на срещата си със Зеленски в четвъртък, след като помоли медиите да напуснат залата. Тогава Алексиев също участваше в разговорите като част от екипа на Радев.

Предложението сега към Украйна е България да я снабдява с допълнителни количества неруски природен газ чрез нейната газопреносна мрежа и тази на Румъния.

По думите на Алексиев става върпос за газ, купуван от България по споразумението с турската компания "Боташ". То беше сключено от служебния кабинет през януари и предвижда София да може да купува неруски газ от до пет терминала за втечнен газ в Турция.

Срокът на договора е 13 години и предвижда възможност за пренос на 1,5 млрд. куб. м газ годишно, което е около половината количество, което се използва в България. Преди няколко седмици новият министър на енергетиката Румен Радев опредли срокът му като "смущаващо дълъг" и каза, че не вижда основателни причини, поради които се е бързало с това споразумение. Той добави и че кабинетът ще опита да го предоговори.

В събота Христо Алексиев каза, че големите количества тогава са били определени именно "с търговска цел" и "за да може България, имайки този договор с Турция, да бъде солидарна и да помага на държавите, които имат нужда, разбира се на първо място на Украйна".

В четвъртък двете държави сключиха меморандум за разбирателство в сферата на енергетиката. На първата експертна среща по него в петък украинската страна е заявила интерес освен към покупката на ядрени реактори и към доставки на втечнен природен газ, съобщи българското министерство на енергетиката.

В интервюто си Алексиев, който беше служебен министър на транспорта, определи разговорите между Радев и Зеленски като "много конструктивен" по всички теми с изключение на темата за предоставянето на оръжие. В четвъртък Радев каза на укрианския си колега, че се противопоставя на изпращането на военна помощ за Киев и че смята, че "този конфликт няма военно решение".

Зеленски го поправи, че става въпрос не за "конфликт", а за война.

"Вие казахте, че не подкрепяте доставките на боеприпаси като върховен главнокомандващ, за да не отслабне вашата армия. Или пък не подкрепяте усилването на Украйна? Това са различни неща. Каквото и да имате, ще е недостатъчно за вашата армия, за да воювате с Русия, ако дойде тук", каза тогава Зеленски.

Президентът на Украйна беше в София по покана на правителството на Николай Денков. Двамата подписаха декларация, с която България подкрепи бъдещото членство на Украйна в Европейския съюз и НАТО. По-рано в края на юни правителството на Денков също така реши да изпрати още военна помощ на Украйна.

"Войната е на нашата земя". Радев нарече войната "конфликт", а Зеленски го поправи
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG