Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рамазан Рамазанов, който върна България сред най-добрите в борбата


Рамазан Рамазанов след победата на световното първенство по борба в Белград, 17 септември 2023 г.
Рамазан Рамазанов след победата на световното първенство по борба в Белград, 17 септември 2023 г.

От 10 години България, традиционно добра в борбата, беше слязла от световния тепих. Преди ден това обаче се промени. Рамазан Рамазанов спечели бронзов медал на Световното по борба и гледа към олимпийските игри. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

След 10-годишна пауза България отново има медалист от световно първенство по борба в свободен стил. Той се казва Рамазан Рамазанов и в неделя спечели бронзов медал в категория до 70 килограма, след като победи Ерназар Акматалиев от Киргизстан.

Сега амбицията на Рамазанов е да смени категорията и да се състезава вече в олимпийската категория до 74 килограма. Световното първенство в Белград е и квалификация за летните олимпийски игри в Париж през 2024 г.

"Много исках да стигна до двубой за златото през тази година, но не се получи. Благодаря на треньорите ми за подготовката", каза пред БНТ той.

Това е второ отличие за Рамазан за този сезон, след като през април спечели сребърен медал на европейското първенство. Той също така стана носител на златния пояс "Дан Колов" и "Спортист номер 1" на Велико Търново за 2022 г.

Рамазанов се състезава от години за великотърновския клуб "Илия Павлов", на който е донесъл шест шампионски титли. Треньор му е Мирослав Колев.

Рамазанов е от република Дагестан от Руската федерация, но е български гражданин от началото на 2022 г. и оттогава се състезава в националния отбор на България.

Рамазан Рамазанов е роден през 1995 г. в с. Октябърское, Хасавюртовски район, Дагестан. Тренира борба от 8-годишен, а професионално - от 15-годишен.

Движи се по стъпките на своя брат Магомед, който е с две години по-голям и вече е носител на Световната купа. През 2018 г. Рамазан става седми в първенството на Русия.

"Заминах за Москва и започнах да се готвя там. Треньорът ми е българин, тренираше ме в Москва и ми предложи да дойда в България. Съгласих се. Дойдох преди три години, чаках две години българско гражданство и неотдавна получих паспорт", казва Рамазан през 2022 г. в интервю за dnesbg.com

"В Дагестан борбата е национален спорт, много популярен, но много мои сънародници после заминават за други държави, защото конкуренцията при нас е огромна", казва Рамазанов.

Още през януари 2020 г. той става шампион на България. В своята категория няма конкуренция и доказателство са шестте му национални титли.

По думите на старши треньора на България по свободен стил Валентин Ангелов Рамазанов се е борил по-стабилно за този турнир и е бил напълно готов за медала.

За последно медал за България в борбата свободен стил спечели Владимир Дубов на шампионата на планетата в Будапеща през 2013 г.

XS
SM
MD
LG