Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Репортери без граници" призова за мерки срещу "системните полицейски злоупотреби" с журналисти в България


Кадър от протеста на футболните привърженици срещу БФС, прераснал по-късно в безредици в София, 16 ноември 2023 г.
Кадър от протеста на футболните привърженици срещу БФС, прераснал по-късно в безредици в София, 16 ноември 2023 г.

България трябва да предприеме серия от мерки срещу полицейското насилие срещу журналисти. Това призова в четвъртък международната организация "Репортери без граници" по повод данните за пострадали, възпрепятствани и сплашвани репортери по време на сблъсъците между полиция и футболни привърженици, протестиращи срещу Българския футболен съюз (БФС) в София на 16 ноември.

Безредиците станаха факт по време на европейския квалификационен мач между България и Унгария. Тогава десетки протестиращи и полицаи бяха ранени, имаше масови арести и бяха нанесени щети за десетки хиляди левове. Впоследствие стана ясно, че обект на полицейска агресия по време на погрома са станали поне деветима журналисти.

Заради кадрите, на които униформени бият хора, които не се съпротивляват, премиерът Николай Денков разкритикува вътрешния министър Калин Стоянов, който нареди образуването на вътрешна проверка. Трима полицаи бяха отстранени дисциплинарно, а срещу други двама проверката все още продължава.

Междувременно Денков коментира в четвъртък, че полицаите, превишили правомощията си преди седмица, трябва да бъдат уволнени от МВР. Той добави, че не може да се очаква от журналистите да носят каски по време на демонстрации.

Заради полицейското насилие на протеста от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) поискаха оставката на министър Стоянов и създаване на временна анкетна парламентарна комисия. Идеята за комисия беше подкрепена от премиера Денков, но председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски я отхвърли. ДПС и ГЕРБ защитиха действията на МВР и лично министъра.

"Използването на произволна сила трябва да се наказва показно. А при системните полицейски злоупотреби с репортери, България има нужда от системни мерки", коментира в четвъртък Павол Шалай, ръководител на бюрото на "Репортери без граници" за Европейския съюз и Балканите.

От журналистическата организация публикуваха имената на пострадалите журналисти: Дани Йорданов и Марио Господинов от "Господари на ефира", Кристиян Иванов и Емил Георгиев от спортния сайт Sportlive, Юлиян Сутев от Дарик радио, Николай Парашкевов от в. "Телеграф", както и фотограф, пожелал да остане анонимен. Фоторепортерът от "Дневник" Георги Кожухаров пък беше бил каран да изтри свои снимки, а Николай Ганчев от Дарик радио беше задържан за кратко.

Данните за репортерите, станали обект на полицейска агресия, бяха разпространени първо от Асоциацията на европейските журналисти в България.

От "репортери без граници" са провели разговор с премиера Денков, който "категорично е осъдил" насилието на униформени над журналисти.

"За да гарантираме достъпа на гражданите до информация, първо трябва да гарантираме сигурността и правата на медиите, които отразяват рискови събития", казва министър-председателят, цитиран от международната организация.

"Репортери без граници" подкрепя идеята за създаване на временна парламентарна комисия и настоява за независимо разследване на случаите на посегателства срещу журналисти на 16 ноември. Организацията препоръчва още да се създаде "система за бързо предупреждение за журналисти, които са жертви на нападения" и "механизъм за диалог между полицейските органи и журналистите".

България е на 71-во място от 180 държави в Световния индекс за свобода на медиите на "Репортери без граници" за 2023 г. През последните три години страната отбеляза напредък с 40 позиции, който започна след решението на Делян Пеевски да продаде своята медийна група и края на мандата на третото правителство на ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG