Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Роберт Фицо вече не е с опасност за живота. Какво е "керван за гарвани"?


Словашкият премиер Роберт Фицо. Снимката е архивна.
Словашкият премиер Роберт Фицо. Снимката е архивна.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Роберт Фицо
  • Ваня Григорова
  • Рафах

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян в сряда с огнестрелно оръжие. Куршумите са попаднали в гърдите и корема. Състоянието му първоначално беше определено като опасно за живота. Фицо е претърпял операции, продължили няколко часа. Той вече не е в опасност за живота, каза рано тази сутрин вицепремиерът Томаш Тараба, цитиран от Би Би Си. Говорител на словашкото вътрешно министерство определи случая като опит за убийство.

България и светът осъдиха нападението срещу Фицо.

One coin и Ружа Игнатова

Ружа Игнатова, която е в неизвестност от 2017 г., се е сдобила с луксозен имот в Дубай. С това тя вероятно е опитвала да изпере парите от криптовалутата OneCoin. От седем години Игнатова не може да бъде открита, но името ѝ продължава да изниква в медийни публикации и разследвания. Данните за действията на Игнатова в Дубай са описани в нов теч на информация, наречен Dubai Unlocked.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Лявото пространство

„Солидарна България“ – новата формация на Ваня Григорова може да промени играта на изборите. Тя се възприема като алтернатива на БСП, но по-близък поглед към идеите й показва, че посланията на двете организации много си приличат. Разликата е в това, че Ваня Григорова дава по-голям акцент върху правата на работниците.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Хазартът

С отмяната на реклами на хазарт по телевизиите ще падне цената на Би Ти Ви и Нова, в случай, че собствениците им решат да ги продадат. Те ще загубят приходи от около 170 млн. лв. годишно. Бизнес консултантът Ясен Гуев говори за това с Генка Шикерова. Отмяната на тези реклами влиза в сила от петък.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Ивицата Газа

Израелските танкове навлязоха по-дълбоко в граничния град Рафах в Ивицата Газа. Те достигнаха част от жилищните райони. В Рафах се намират хора, спасили се там от други бомбардирани градове на Газа. Сега насилието ги застига и там. Израел смята, че там се укриват четири батальона на Хамас. Над 600 хил. души са избягали от Рафах в последните 10 дни, пише „Дневник“.

Грузия

Грузия продължава да кипи със стотици хиляди протестиращи по улиците. Въпреки тях парламентът прие „руския закон“ за чуждестранните агенти. Прозападната президентка на страната каза, че ще наложи вето на закона. Вижте цялата история, разказана тук в 2 минути гледане.

Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски отмени планирани посещения на Испания и Португалия. Новината идва в момент, в който руската армия продължава настъплението си от североизток в Харковска област, а експертите казват, че Украйна преживява критичен период от войната на Русия, сравним с положението през март 2022 г.

Украйна усилено нанася удари по руски военни обекти в окупирания Крим. Тенденцията е от седмици и позволява на коментаторите да допускат, че Киев са готви за удар по Кримския мост. В сряда Москва съобщи, че е унищожила украински ракети и дронове, изстреляни включително по Крим.

Русия

Руските петрол и газ заминават за ЕС независимо от санкциите, наложени на Москва. За да стане това, доставките минават през Турция, показва ново изследване на Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух. Един пример: от февруари 2023 до февруари 2024 Турция е внесла от Русия петролни продукти на стойност 17,6 млрд. евро.

И две препоръки

Дебютният роман на Емине Садкъ „Керван за гарвани“ има вече трето издание. Авторката е Човек на деня на Свободна Европа.

Сандро Ботичели е един от великите европейци, за които пише Пламен Асенов.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG