Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейският парламент няма да признае президентските избори в Русия


Роберта Мецола, председател на Европейския парламент, Страсбург, Франция, 28 февруари 2024 г.
Роберта Мецола, председател на Европейския парламент, Страсбург, Франция, 28 февруари 2024 г.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола каза, че неговите членове никога не биха признали резултатите от предстоящите президентски избори в Русия. Тя говори пред кореспондент на Радио Свободна Европа (RFE/RL) в сряда в Страсбург, Франция.

Тя каза това след такъв призив на вдовицата на лидера на руската опозиция Алексей Навални, който почина в наказателна колония преди дни. В сряда Юлия Навалная произнесе реч пред евродепутатите и апелира Европа да не преговаря с руския президент Владимир Путин, а да разследва него и обкръжението му, в своята реч пред евродепутатите.

Президентският вот в Русия трябва да се проведе между 15 и 17 март, като сигурен фаворит за пети мандат е Путин. Този месец Централната избирателна комисия на Русия отхвърли регистрацията на Борис Надеждин, който се обяви против войната на Русия в Украйна и политиката на Путин. Мотивът беше Надеждин не е събрал достатъчен брой валидни подписи в своя подкрепа. Екипът му отхвърли това като политически мотивиран отказ.

Мецола коментира още, че смъртта на опозиционера е потресаващо събитие.

“Дава ти ясно да разбереш, че никоя опозиция няма да бъде толерирана, дори с реакцията, която видяхме от смъртта му насам”, каза тя.

Тя имаше предвид арестите на стотици хората в Русия, които оставяха цветя в почит на Навални. Във вторник част от тях бяха отведени от домовете си от полицията в Москва и задържани в полицейското управление.

Председателят на Европарламента обърна внимание и на продължаващата война в Украйна. Тя каза, че институцията следи изборите в много страни по света, от които голяма част са демократични. Мецола допълни, че окупирането на територия в Украйна определено не е демократично действия от страна на Русия.

Тя обърна внимание и на това, че миналата година журналистката от Татарско-башкирската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) Алсу Курмашева, която е с американско и руско гражданство, беше задържана в родния си град Казан. Повдигнато ѝ беше обвинение за липса на регистрация като чуждестранен агент. По-късно последва второ обвинение и в началото на този месец стана ясно, че тя ще бъде задържана в ареста до 5 април.

Преди дни Русия обяви руската редакция на Радио Свободна Европа като"нежелателна организация". Това поставя журналистите ѝ и тези, интервюирани от тях, под наказателни обвинения.

“Свободата на медиите и защитата на журналистите е много важна част от всичко, което правим в Европейския парламент. Никоя демокрация няма да може да съществува без свободните медии”, каза още Роберта Мецола.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG