Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румъния мести противовъздушна отбрана към границата с Украйна при Дунав


Част от мерките за отбраната не небето над границата на Румъния при Дунав е изпращането на допълнителни американски изтребители F-16 за охрана
Част от мерките за отбраната не небето над границата на Румъния при Дунав е изпращането на допълнителни американски изтребители F-16 за охрана

Румъния премества част от противовъздушната си отбрана по границата с Украйна по река Дунав. Причината за решението на Букурещ са зачестилите атаки на Русия срещу украински пристанища по поречието на реката.

Преди седмици в Румъния бяха открити фрагменти от дрон след руска атака срещу Украйна. Правителството на няколко пъти даде разнопосочна информация за случая, което предизвика недоволство. Букурещ определи това за неприемливо нарушаване на въздушното пространство. Страната започна и изграждането на бомбоубежища в част от малките населени места по границата.

Румънските власти са изградили допълнителни военни постове, изпратени са и допълнителни изтребители F-16, а се разширява и зоната, която е забранена за полети.

В същото време радарната система на румънската армия е засякла потенциално нереглементирано навлизане в националното въздушно пространство. Това се е случило през нощта срещу събота по време на нападение срещу цели на Русия в Украйна.

Русия нанася въздушни удари на дълги разстояния по цели в Украйна от началото на инвазията миналата година.

От юли месец атаките срещу черноморските пристанища на Украйна се увеличиха. Някои от тях се намират много близо до Румъния.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG