Връзки за достъпност

Извънредни новини

Росарио Доусън, която не се страхува да протестира, дори и да бъде арестувана


Росарио Доусън
Росарио Доусън

Тя е Асока от сериала "Мандалорецът", но също и филантроп. Подпомага правозащитни каузи и протестира срещу прояви на несправедливост. Тя е Росарио Доусън и е Човек на деня на Свободна Европа.

Актрисата Росарио Доусън навършва 45 години на 9 май. Може да се каже, че тя живее под знака на вечната сага на Джордж Лукас "Междузвездни войни". През 2008 г. започва анимационният сериал "Междузвездни войни: Войната на клонираните", който излиза в продължение на седем сезона. Един от най-запомнящите се персонажи в него е този на Асока Тано.

През 2020 г. режисьорът и сценарист Дейв Филони избира Доусън за ролята на Асока в "Мандалорецът", "Книгата на Боба Фет" и едноименния за персонажа сериал.

"Влиянието на "Междузвездни войни" се разгръща в няколко поколения и много семейства по света. Мисля си колко много ги обичах като дете и се чувствам вълшебно, че сега съм част от тях", казва Доусън.

Самият Филони споделя за работата си с нея: "Да говориш с Росарио за Асока е все едно да си приказваш с ходеща енциклопедия за "Междузвездни войни". От самото начало знаех, че тя е човекът за тази роля".

Доусън е родена през 1979 г. в Ню Йорк. Майка ѝ Изабел Селест я ражда на 17-годишна възраст, без да се събере с биологичния ѝ баща. Година по-късно се омъжва за строителния работник Грег Доусън. След известно време семейството се мести да живее в щата Тексас.

Кариерата на Росарио започва с малка роля в един от епизодите на "Улица Сезам".

Някои от най-запомнящите ѝ се роли във филмовата индустрия са в "Мъже в черно 2", "Продавачи" и "Град на греха". В периода 2015-17 година работи с "Марвел" и участва в сериалите "Дявол на доброто", "Джесика Джоунс", "Люк Кейдж", "Железния юмрук" и "Защитниците".

Преди 10 години осиновява 12-годишната Изабела. Споделя, че "да заживееш с млад човек е доста по-различно от това бебето да израсне пред очите ти".

"Хората казват, че с Изабела си приличаме. Тя е от Пуерто Рико. Островът е малък, та може би сме роднини", казва Доусън, която също има пуерторикански корени, както и кубински и африкански.

Доусън е активно ангажирана с правозащитни каузи в САЩ. През 2004 г. тя протестира срещу войната в Ирак и тогавашния президент Джордж Буш-младши. Полицията я арестува.

През 2016 г. отново е арестувана по време на протест. Тогава актрисата е сред десетките задържани активисти на движението "Пролет на демокрацията (Democracy Spring)".

Гардиън пише, че "Пролет на демокрацията" е безпартийна инициатива, която защитава гледната точка, че изборите в САЩ са превзети от "специални интереси". Движението прекратява своето съществуване през 2019 г.

Доусън се занимава и с филантропия. Някои от най-известните организации, които подкрепя, са "Амнести интернешънъл", "Лекари без граници" и "Спасете децата".

Защитава и редица важни за обществото каузи като тези за правата на жените и ЛГБТИ хората, опазването на околната среда и превенцията на домашното насилие.

"Щом сме способни да отделяме толкова време на известните личности би трябвало да можем да се интересуваме и от политиците. Те са тези, които са пряко свързани със спестяванията ни, работата ни и мястото, в което живеем", казва Доусън.

  • 16x9 Image

    Иван Савчев

    Иван Савчев е стажант в Свободна Европа. В момента е четвърти курс на специалност "Журналистика" в Новия български университет.

Форум

XS
SM
MD
LG