Връзки за достъпност

Извънредни новини

КС отхвърли искането на Радев срещу отнемането от "Лукойл" на концесията на "Росенец"


Пристанище "Росенец"
Пристанище "Росенец"

Конституционният съд (КС) отхвърли искането на президента Румен Радев прекратяването на концесията на терминал „Росенец“ да бъде обявено за противоконституционно.

Новината дойде, след като на 21 юли 2023 г. Народното събрание гласува да бъде прекратена концесията на нефтеното пристанище "Росенец" край Бургас, дадена на руската компания "Лукойл". Дни по-късно Радев сезира КС.

Промените са част от Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки срещу Русия във връзка с войната ѝ в Украйна.

Решението на КС е прието единодушно. Аргументите на Радев да сезира КС бяха, че при прекратяването на концесията не са били съобразени рисковете за повишаване на цените на горива и стоки, заплахи за работещите в нефтохимическия комбинат и "възможните съдебни искове срещу България".

От "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) определиха действията на Радев като "доброволен отказ от суверенитет", защото българският интерес е ключовите пристанища да се оперират от държавата. ДБ беше вносител на предложението за връщането на терминала под контрола на държавата и забрана за даването на концесия на обекти, свързани с транзит на нефт от Русия.

Нефтеното пристанище „Росенец“ край Бургас се управляваше от руската компания „Лукойл“ от 2011 г., когато първото правителство на Бойко Борисов сключи с нея договор за концесия за срок от 35 години. След решението на парламента от 2023 г. управлението на пристанището беше прехвърлено към Министерството на транспорта.

Докато беше под управлението на "Лукойл", през "Росенец" се внасяше руски нефт по море. България беше единствената страна в ЕС, която получи изключение да внася руски петрол още две години, след като през май 2022 г. ЕС наложи петролно ембарго на Русия. Изключението стана възможно със специална дерогация в санкциите срещу Русия, договорена от правителството на Кирил Петков с цел да се гарантира вътрешното потребление.

През декември парламентът гласува дерогацията да бъде прекратена по-рано - на 1 март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG