Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румъния е открила фрагменти от дрон близо до границата с Украйна


Снимката е илюстративна. Експлозия на фона на ударите на руски дронове край Орливка, Украйна се вижда на кадър от видео, заснето от ферибот на път за Румъния, 26 септември 2023 г.
Снимката е илюстративна. Експлозия на фона на ударите на руски дронове край Орливка, Украйна се вижда на кадър от видео, заснето от ферибот на път за Румъния, 26 септември 2023 г.

Румъния съобщи, цитирана от Ройтерс, че е открила части от дрон във ферма близо до границата с Украйна късно в четвъртък.

Новината идва на фона на вече двегодишната руската инвазия в Украйна, в рамките на която руските сили неведнъж са нападали украински пристанища в югозападния регион, близо до границата с Румъния.

"Вечерта на 28 март 2024 г. фрагменти, които изглежда произхождат от въздушно устройство (дрон), бяха идентифицирани на земеделска земя в Инсула Маре а Браилей", се казва в изявление на румънското министерство на отбраната. Тече разследване съвместно със службите за национална сигурност.

Румъния е част от НАТО, който има ангажимент за взаимна отбрана, ако някой от членовете му бъде нападнат. Атлантическият алианс и румънски официални лица казаха след подобни инциденти в миналото, че не са открили доказателства за умишлено нападение, насочено срещу Румъния.

През септември миналата година Румъния два пъти съобщи за намерени останки от дрон в близост до Украйна.

Румъния не е единственият съсед на Украйна и член на НАТО, чиеъто въздушно пространство е било нарушавано от руски летателни апарати. В неделя руска ракета навлезе във въздушното пространство на Полша. През 2023 г. Министерството на отбраната на Полша съобщи, че на територията ѝ са открити "останки от неидентифициран военен обект"

Двама души загинаха през 2022 г. в полското село Пшеводув, когато руски снаряд порази земеделска постройка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG