Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румъния привика руския шарже д'афер заради отломките от дрон


Министерството на външните работи на Румъния

Министерството на външните работи на Румъния привика временния шарже д'афер на Русия заради откритите нови останки от дрон на територията на страната.

Румъния протестира срещу нарушаването на въздушното ѝ пространство след откриването на "фрагменти от дрон, подобен на тези, използвани от руските войски" във войната срещу Украйна.

Румъния също така осъди "систематичните, неоправдани и брутални" атаки на Русия срещу украинското население и гражданска инфраструктура.

Реакцията на външното министерство дойде, след като в събота румънският президент Клаус Йоханис каза, че откриването на нови отломки от дрон на границата на Румъния с Украйна е абсолютно неприемливо нарушение на суверенното въздушно пространство на съюзника в НАТО Румъния.

Президентът каза, че е информирал генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за случая. По думите на Йоханис Столтенберг е потвърдил пълната солидарност на Алианса с Румъния.

По-рано в събота Министерството на отбраната на Румъния съобщи, че "на територията на страната са открити нови фрагменти от дрон, подобен на тези, използвани от руските военни за атака на украински пристанища на Дунав".

Те са открити след сигнал от местните власти в района на село Плауру, отново в окръг Тулча, който е близо до границата с Украйна.

Това е вторият случай на нарушаване на въздушното пространство на Румъния от Русия в рамките на седмица. В сряда министърът на отбраната на Румъния Ангел Тилвар допусна, че намерени останки в района на окръг Тулча може да са части от руски дрон. Това стана два дни, след като Киев каза, че руски дрон се е детонирал на румънска територия, а Букурещ отричаше информацията.

Румъния е членка на НАТО. Едно от основните правила на съюза е, че атака срещу една от държавите в Алианса се възприема като атака срещу всички.

При първия случай на открити останки от руски дрон в Румъния Столтенберг каза, че НАТО няма никакви индикации, че атаката на Румъния от Русия е умишлена.

Румъния не е единственият съсед на Украйна и член на НАТО, пострадал от руски удари в агресивната война, която Русия води срещу Украйна. В края на април Министерството на отбраната на Полша съобщи, че на територията ѝ са открити "останки от неидентифициран военен обект". Според полските медии най-вероятно това е руска ракета, изстреляна от Беларус към Украйна в средата на декември миналата година.

Точно тогава, по време на масирания обстрел на Украйна, на радара е засечен обект, летящ към Полша от Беларус. Според съобщенията той е бил изгубен близо до град Бидгошч и по-нататъшните издирвания не са дали резултати. Именно в този район по-късно бяха открити останките от ракета, подобна на руската Х-55. Полската армия не разполага с такива ракети.

Попитан за инцидента, полският министър на отбраната Мариуш Блашчак каза, че военните не са го информирали за него.

Двама души загинаха през ноември миналата година в полското село Пшеводув, когато руски снаряд порази земеделска постройка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG