Връзки за достъпност

Извънредни новини

Началникът на румънската армия предупреди, че страната трябва да е готова за Путин


Началникът на румънската армия Георгица Влад
Началникът на румънската армия Георгица Влад

Румъния трябва да бъде по-добре подготвена в случай на разрастване на войната на Русия срещу Украйна, каза новият началник на армията на страната Влад Георгица пред Радио Свободна Европа (RFE/RL).

За целта по думите на Гоергица Румъния спешно трябва да приеме правна рамка, която да позволява на цивилни доброволци да преминават военно обучение.

Руската инвазия в Украйна през 2022 г. засили напрежението в региона и предизвика опасения от възможен конфликт в съседна Молдова, която се намира между Украйна и Румъния и не е членка на НАТО.

През септември имаше два случая на открити останки от дрон на територията на Румъния, близо до границата с Украйна, което допълнително влоши дипломатическите отношения между Букурещ и Москва.

"Населението на Румъния, както и цялото население на Европейския съюз (ЕС), на Европа, трябва да бъде загрижено", каза Георгица. "Лично аз, макар и не непременно като професионален войник, смятам, че Руската федерация няма да спре дотук. Ако спечели в Украйна, следващата ѝ основна цел ще бъде Молдова. Ще станем свидетели на напрежение и в Западните Балкани. Повече от убеден съм, че [руският] президент [Владимир] Путин ще ескалира политиката си в близко бъдеще."

Лидерът на Социалдемократическата партия на Румъния Марчел Чиолаку каза, че макар отправеното предупреждение за да е от началника на армията, "в момента няма риск Румъния да бъде въвлечена в каквато и да е война. Румъния никога не е била в по-голяма безопасност."

Подобна позиция изрази и президентът Клаус Йоханис на среща на върха на ЕС в Брюксел. "Румъния никога не е била по-добре защитена, отколкото сега като страна членка на НАТО", каза той.

След началото на войната НАТО засили ефективността си в Европа и създаде още четири многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Бойната група в Румъния, под ръководството на Франция, се състои от войски от Белгия, Люксембург, Северна Македония, Полша, Португалия и САЩ.

През януари 2023 г. Пентагонът реши да удължи с поне девет месеца разполагането на около 4000 американски военнослужещи в Югоизточна Румъния.

Букурещ отмени задължителната военна служба през 2007 г., три години след присъединяването си към НАТО през март 2004 г., и създаде професионална армия и корпус от резервисти.

Георгица каза, че се обсъжда нов закон за военното обучение, изготвен от Министерството на отбраната. "Насочваме се към възрастовия сегмент между 18 и 35 години, независимо от пол, националност или религия, към младите хора, които искат да носят военна униформа. Трябва да заплащаме този вид служба и да обучаваме участниците в основните правила на войната", каза още Георгица.

По негови думи такава програма е необходима, тъй като резервният корпус на Румъния застарява и не би могъл да се справи с предизвикателствата на един военен конфликт. "Представете си 50-годишен човек, който носи 80-литрова военна раница", каза той.

Румъния, ключов член на НАТО на югоизточния фланг на алианса, има 650-километрова граница с Украйна. В момента страната разполага с 80 000 души професионална армия. Според Георгица, който пое ръководството на румънската армия през ноември, този брой е недостатъчен в настоящата геополитическа обстановка и трябва да бъде увеличен с 50 %.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG