Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рейтингът на Радев търпи "прогресивен спад". Доверието в Гешев като политик е едва 3%


Румен Радев и Иван Гешев. Колаж
Румен Радев и Иван Гешев. Колаж

Проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч" отчита прогресивен спад в доверието към президента Румен Радев, както и 3% политическо доверие към бившия главен прокурор Иван Гешев.

Това са част от изводите от изследването, направено между 20 и 26 юни 2023 г. сред 1000 пълнолетни граждани от страната. Миналата седмица изследване на агенция "Тренд" отчете същото.

Рейтингът на Радев ерозира значително след публичното противопоставяне на формирането на редовното правителство „Денков – Габриел“, отбелязват социаолозите.

За първи път откакто заема поста, отношението към президента е силно поляризирано, подкрепата – разколебана, а персоналният му имидж - с негативен тренд: 33% положително, 32% отрицателно и 35% неутрално, сочат данните.

Към бившият главен прокурор Иван Гешев има високо недоверие, показват данните. Едва 3% от анкетираните биха подкрепили евентуална негова партия, ако той изпълни обещанието си да се включи в политиката. 82% не биха се доверили на воден от него политически проект, а 15% не могат да заемат позиция по този въпрос.

Наскоро Гешев беше отстранен от поста главен прокурор и даде заявка, че влиза в политиката.

20% е началното доверие към кабинета "Денков"

По-малко от месец след излъчването на кабинета с премиер Николай Денков от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) началното доверие към него е от 20%.

С висок дял са неутрални оценки (43%), а недоверието в него е 37%. Отчита се по-добър, но също поляризиран начален личен рейтинг на Денков (26% доверие, 30% недоверие, 44% неутрално отношение).

Половината от анкетираните казват, че макар правителството с мандат на ПП-ДБ и подкрепа от ГЕРБ да не е идеално, то е най-добрият от възможните варианти.

14 на сто смятат, че правителството между ГЕРБ и ПП-ДБ е предателство към собствените им избиратели, а 13% - че то е вредно за страната.

Агенцията отчита и очаквани електорални щети за водещите политически формации, но запазване на цялостните рамки на последния вот.

Така ГЕРБ получава подкрепата на 25,1% от решените да гласуват (около 2 пункта по-малко от април), а ПП-ДБ – 20,2% (спад от около 5 пункта). Без промяна остава подкрепата за останалите партии през последните два месеца: на трета позиция за "Възраждане" с 15,4%, следвани от ДПС (12,6%), БСП с 8,8% и "Има такъв народ" с 4,1%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG