Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Задача номер 1". Как Радев избегна да спомене Украйна на срещата на инициативата "Три морета"


Президентите от инициативата "Три морета" на срещата на върха във Вилнюс, Литва, 11 април 2024 г.
Президентите от инициативата "Три морета" на срещата на върха във Вилнюс, Литва, 11 април 2024 г.

Президентът Румен Радев избегна среща и снимка с украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на инициативата "Три морета". Украйна изобщо също не се споменава и в прессъобщението от събитието, разпространено от президентството.

В него като акцент от изказването на Радев пред президентите от инициативата е посочена "важността на инфраструктурната свързаност в енергийната, транспортната и цифровата сфера по оста Север-Юг ".

Деветото издание на срещата на върха се провежда в литовската столица Вилнсюс, а домакин на събитието е президентът на Литва Гитанас Науседа. Той предварително обяви Украйна за акцент на срещата, на която Зеленски получи подкрепа от много от президентите в усилията на страната му да се отбранява от руската инвазия.

Инициативата "Три морета" е политически проект, към който са се присъединили тринадесет държави от Европейския съюз (ЕС), които се намират между Балтийско, Адриатическо и Черно море - България, Австрия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия и Гърция.

Стратегически партньори на инициативата са Германия, Европейската комисия (ЕК), Съединените щати (САЩ) и Япония, а Украйна и Молдова имат статут на асоциирани страни участнички.

Подкрепа за Украйна

"Всичко, от което се нуждае Украйна, е нужно и на европейската сигурност. Задача номер 1, разбира се, си остава противовъздушната отбрана", каза Зеленски.

Той и президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс подписаха двустранно споразумение за сигурност. Документът предвижда в следващите 10 години Латвия да дава на Украйна военна помощ в размер на 0,25% от брутния си вътрешен продукт.

Освен това Латвия поема 10-годишен ангажимент да подкрепя Украйна в областта на киберзащитата, разминирането, безпилотните технологии и да улесни присъединяването ѝ към ЕС и НАТО.

Латвия стана деветата държава, която подписа споразумение за сигурност с Украйна. На 3 април Зеленски подписа подобен документ с финландския президент Александър Стуб по време на посещението му в Киев.

Очаква се Зеленски да подпише във Вилнюс споразумение за сигурност и с литовския си колега Гитанас Науседа.

На срещата делегатите от САЩ се ангажираха с продължаване на подкрепата за енергийната инфраструктура на Украйна.

Румънският президент Клаус Йоханис и Зеленски обсъдиха работата на експортния коридор на Украйна с Румъния и Молдова и развитието на инфраструктурата и логистичните маршрути по общата граница.

По-рано кабинетът на министрите прие резолюция, която ще позволи откриването на нов граничен пункт между Украйна и Румъния.

Двамата говориха и за сътрудничеството в сектора на отбраната, като президентът на Украйна подчерта укрепването на украинската противовъздушна отбрана.

Какво каза Радев

Пред другите президенти от от инициативата "Три морета" в четвъртък Радев каза, че е важно "инициативата да остане фокусирана върху въпроси от практическо значение, които ще засилят сближаването в целия ЕС".

По думите му по линия на инициативата България е успяла да привлече капитали от около 200 млн. евро в сферите на транспорта и енергетиката.

"България максимално се възползва от възможностите на инициативата", каза Радев в отговор на журналистически въпрос при пристигането си във Вилнюс.

"Привлеченият от страната ни капитал по проекти е около 10 пъти по-голям от размера на вложените от България средства в инвестиционния фонд на "Три морета", добави той.

От началото на руската инвазия България, като част от ЕС и НАТО, помага на Украйна да защитава територията си, като на няколко пъти ѝ изпрати военна помощ. Доставките на оръжия обаче са източник на спорове, а Румен Радев е против предоставянето на военна помощ.

Той се опитваше да спре или поне да ограничи даването на българска военна помощ на Украйна, докато управляваха назначени от него служебни правителства. Миналата година Радев обвини Киев, че "настоява" да води войната, която Русия започна срещу него. Радев призовава за преговори между Киев и Москва, а Украйна го обвинява в обслужване на интересите на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG