Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна удари 13 важни петролни рафинерии в Русия. Какъв е ефектът


Дим се издига над петролната рафинерия на "Роснефт" в Рязан, след украински удар с дрон на 13 март
Дим се издига над петролната рафинерия на "Роснефт" в Рязан, след украински удар с дрон на 13 март

Украйна атакува масирано руски петролни рафинерии, за да удари икономиката и доставките за армията на страната агресор. Какъв е ефектът и може ли да има последствия и за световния петролен пазар?

Общо 15 нападения с украински дронове срещу 13 петролни рафинерии в 9 региона на Русия са извършени от началото на 2024 г. На 8 от рафинериите са нанесени значителни щети, показва анализ на независимата руска разследваща медия The Insider.

Атакуваните заводи имат общ производствен капацитет от 178 млн. тона петролни продукти годишно, а осемте пострадали най-тежко - 83 млн. тона годишно.

"Ако вземем предвид само заводите за рафиниране на петрол, за които е потвърдено, че са повредени, кампанията от въздушни удари досега е засегнала 46 млн. тона годишен капацитет, което е 14% от общия капацитет на рафинериите и 17% от преработения през 2023 г. петрол", изчислява изданието.

Русия е една от държавите, които преработват най-много петрол, а украинските атаки са в самото сърце на отрасъла.

Всички рафинерии, срещу които са насочени ударите досега, изпращат поне част от произведеното на световния пазар. Това очертава потенциален риск за глобалните доставки на гориво.

Стои и въпросът какво биха подкрепили съюзници на Украйна по отношение на бъдещи атаки. Особено САЩ внимаваха да избегнат мерки, които биха могли да предизвикат скок в цените на горивата, когато разработваха санкциите срещу Москва заради войната ѝ в Украйна.

Появиха се публикации, че Вашингтон призовава Киев да намали ударите по руски рафинерии. За украинското ръководство обаче те са легитимна цел във войната.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) потвърди неофициално пред медии, че стои зад вълната атаки. Източник разкри, че систематично се прилага детайлна стратегия за намаляване на икономическия потенциал на Кремъл.

"Нашата задача е да лишим врага от ресурси и да намалим потока от петролни пари и гориво, които Русия насочва към войната и убийството на нашите граждани", казва източникът.

Бензиностанция с армия

Киев предприе тази тактика на фона на руски успехи на фронтовата линия в Украйна и липса на достатъчно боеприпаси за украинската армия. Ударите са от значение не само защото петролната индустрия е ключова за осигуряване на гориво за руската армия, но и за постъпления от нефтодолари в хазната на Кремъл.

Русия е бензиностанция с армия и ние възнамеряваме да унищожим тази бензиностанция

Украйна изправя своята технология за безпилотни летателни апарати срещу 2000-километрова ивица с петролни съоръжения в Русия. Те са предимно от епохата на СССР и в тях дълго не са инвестирани средства.

"Русия е бензиностанция с армия и ние възнамеряваме да унищожим тази бензиностанция", каза в интервю Франсиско Сера-Мартинс, главен изпълнителен директор на производителя на дронове Terminal Autonomy - американска компания с производствени мощности в Украйна, основана миналата година.

Питър Шрьодер - бивш старши анализатор за Русия в ЦРУ, коментира, че изглежда украинските лидери смятат, че "дори да останат в отбранителна позиция, трябва да могат да продължат да причиняват поражения на Русия".

Главният изпълнителен директор на Gunvor Group Ltd. - Торбьорн Тьорнквист, изчислява, че мощности за преработка на около 600 000 барела петрол дневно са били изведени от строя от ударите на украинските дронове, предаде Bloomberg.

Това доведе до поскъпване на фючърсите върху дизеловото гориво за четвърта поредна сесия, докато фючърсите върху бензина се повишиха за шеста седмица.

"Това е важно, защото очевидно ще засегне веднага износа на дестилати", каза Тьорнквист по време на конференцията CERAWeek by S&P Global в Хюстън, САЩ, преди дни. Той очаква износът да намалее с няколкостотин хиляди барела.

Gunvor беше основен търговец на руски петрол преди нахлуването на Русия в Украйна, но се оттегли от руския пазар скоро след началото на инвазията през 2022 г.

Риск за цените или легитимни цели

Междувременно компанията JPMorgan Chase & Co. изчисли, че украинските атаки са извадили от строя нефтопреработвателен капацитет за 900 000 барела дневно. Възможно е да минат "няколко седмици, ако не и месеци", докато капацитетът бъде възстановен, като ударите ще добавят около 4 долара за барел рискова премия към световните цени на суровия петрол, коментират анализатори.

„Файненшъл Таймс“ цитира свои източници, според които Вашингтон е призовал Киев да прекрати ударите, предупреждавайки, че рискува да провокира отговор и да предизвика ръст на световните цени на петрола.

Украинската вицепремиерка Олга Стефанишина обаче каза, че руските петролни рафинерии са легитимни цели за въоръжените сили на страната ѝ.

Москва твърди, че ще се справи

„Разбираме призивите на американските си партньори, но същевременно се борим със способностите, ресурсите и практиките, които имаме“, коментира Стефанишина по време на Киевския форум за сигурност.

Министърът на енергетиката на Русия Николай Шулгинов каза, че правителството и компаниите обсъждат промени в графиците за поддръжка на петролните рафинерии на фона на прекратяването на работата на някои обекти.

Има потенциал за повече производство на гориво в рафинериите, където не е спряно

"Има потенциал за повече производство на гориво в рафинериите, където не е спряно", каза той, цитиран от руската държавна агенция ТАСС.

Прогнозите за рафиниране на горива в Русия през 2024 г. остават непроменени - близо до нивата от миналата година от около 5,5 милиона барела на ден, твърди Шулгинов.

Москва обаче вече забрани износа на бензин от 1 март до 31 август, за да осигури достатъчни доставки за вътрешния си пазар преди сезонното повишаване на търсенето.

Вълната от атаки предизвика рязко покачване на цените на бензина и дизела на Международната стокова борса в Санкт Петербург, въпреки че продажната цена на горивата на бензиностанциите в Русия не се промени много. Възможно е да се наложи страната да пренасочи повече суров петрол за износ заради въздействието върху темповете на рафиниране, каза зам.-министърът на енергетиката Павел Сорокин.

Ударите - досега и занапред

Сред засегнатите от Украйна бяха енергийният комплекс НОРСИ (NORSI) край Нижни Новгород - четвъртата по големина рафинерия в Русия, собственост на "Лукойл". Тя се намира далеч от Украйна, на около 430 км източно от Москва, и преработва около 15,8 млн. тона руски суров петрол годишно или 5,8% от общия обем на рафинирания суров петрол.

Силно засегната е и най-голямата рафинерия на "Роснефт", която се намира в град Рязан, на 180 км от Москва. Тя е седма по големина в Русия и преработва около 12,7 млн. тона петрол годишно, или 4,6% от общото количество в Русия.

Критично по отношение на доставките на дизелово гориво в световен мащаб е пристанището на Балтийско море - Приморск, северно от Санкт Петербург, което увеличи износа от 2008 г. насам. То беше разширено и позволи на Русия да заобиколи други пристанища като Вентспилс и Рига в Латвия.

Ще се насочи към ключовата инфраструктура на терминалите за износ на продукти в пристанищата Приморск или Новоросийск

Приморск се захранва от система от тръбопроводи, простираща се през цяла Русия и свързана със заводи, включително тези в Рязан и Нижни Новгород.

Според Марк Уилямс, директор по изследванията в Wood Mackenzie Ltd., ударите по тези два завода могат да ограничат износа на дизелово гориво с около 50 000 барела дневно.

"Ако Украйна иска да засили натиска си върху приходите от преработка на руски петрол, тя ще се насочи към ключовата инфраструктура на терминалите за износ на продукти в пристанищата Приморск или Новоросийск", казва Уилямс.

По думите му това "ще окаже допълнителен натиск върху отношенията със западните съюзници, тъй като въздействието върху световните цени на петрола и рафинираните продукти ще бъде значително".

Ключова рафинерия, която трябва да се наблюдава, е "Киришинефтеоргсинтез" на "Сургутнефтегаз" край Кириши. Тя е една от двете най-големи в Русия, където се преработват около 17,7 млн. тона руски суров петрол или 6,4 % от общото количество за страната и има стратегическо значение поради близостта си до тръбопровода и пристанището в Приморск.

Рафинерията е била обект на многократни нападения от страна на украинците, но Русия винаги е успявала да я защити, включително при последната атака през март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG