Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е военно престъпление." Русия убива украински войници, които са се предали, пише "Хюман райтс уоч"


Хюман Райтс Уоч разследва три епизода на възможни извънсъдебни убийства на най-малко 12 украински войници
Хюман Райтс Уоч разследва три епизода на възможни извънсъдебни убийства на най-малко 12 украински войници

От началото на декември миналата година руски военни са убили най-малко 15 украински войници, които са се опитали да се предадат, както и най-малко още шестима, които вече са се били предали.

Данните са от доклад на международната правозащитна организация "Хюман Райтс Уоч" (HRW), публикуван в четвъртък. Според организацията това е военно престъпление, а извършителите му трябва да бъдат подведени под отговорност.

Докладът излиза на фона на продължаващия вече месеци наред масиран натиск от страна на руските сили срещу Украйна и пробиви на фронтовата линия. Киев страда от недостиг на жива сила и боеприпаси вследствие на забавената военна помощ от САЩ. Сенатът на американския Конгрес одобри дълго отлагания пакет с военна помощ за Украйна от близо 61 милиарда долара едва в края на април.

„Руските сили са извършили множество отвратителни военни престъпления от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна“, казва Белкис Уил, заместник-директор на отдела за кризи и конфликти в HRW. "Извънсъдебните екзекуции, т.е. убийството на предали се ранени украински войници, които са застреляни хладнокръвно и умишлено, са изрично забранени от международното хуманитарно право, но стават част от това срамно наследство."

HRW разследва три епизода на възможни извънсъдебни убийства на най-малко 12 украински войници чрез проверка и анализиране на кадри от дрон, публикувани в социалните медии на 2 и 27 декември 2023 г., както и на 25 февруари 2024 г. Местоположението на събитията, заснети в два от трите видеоклипа, е с геолокация, от която става ясно, че са се случили в Запорожие и Донецка област. Както се отбелязва в доклада, видеото е уловило думите на предполагаем руски командир, че не трябва да се вземат пленници, тоест заповед да се убиват тези, които се предадат.

Потвърдена е и автентичността на друго видео, което изобразява убийството на трима предаващи се украински войници. Правозащитниците разследват и видеоклипове на шестима войници, които вече са се били предали и също са убити. В доклада се казва, че „обстоятелствата на тяхното убийство изглеждат по-малко ясни“.

Според HRW и преди са били докладвани извънсъдебни убийства на украински затворници или предали се войници и „изглежда, че тези предполагаеми извънсъдебни екзекуции не са изолирани случаи“.

През март в доклад, публикуван на официалния уебсайт на Службата на Върховния комисариат на ООН за правата на човека, се казва, че от декември е имало съобщения за убийството на най-малко 32 заловени или предадали се украинци, но не всички от тези съобщения могат да бъдат потвърдени.

Правозащитната организацията е изпратила писмо на 22 април до руския министър на отбраната Сергей Шойгу с молба за информация относно разгледаните случаи, както и с въпрос дали руски военни получават заповеди да убиват предаващите се украински войници, вместо да ги вземат в плен. Отговор не е получен.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало публикувания доклад. По-рано руските военни отрекоха случаи на убийства на предали се украинци и посочиха случаи на убийства на пленени руски военни. Редица подобни случаи също бяха отбелязани преди това в доклади на ООН и правозащитници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG