Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия ще преследва като "чуждестранни агенти" библиотеки, университети и "обикновени хора"


Олег Свириденко, зам.-министър на правосъдието на Русия
Олег Свириденко, зам.-министър на правосъдието на Русия

Законодателството в Русия, преследващо т.нар. “чуждестранни агенти” ще бъде разширено и по отношение на разпространяване на материали, произведени от “чуждестранни агенти”, на които липсва съответният етикет. Така глоби ще могат да се налагат на библиотеки, университети, телевизии.

Това стана ясно от думите на руския зам.-министър на правосъдието Олег Свириденко пред държавната агенция ТАСС. Той поясни, че новите глоби ще са в размер на до 500 000 рубли (5600 долара) и ще започнат да се налагат в края на месеца, след като правосъдният министър Константин Чуйченко подпише заповед за това и бъде издадено правителствено постановление.

Под ударите на разширеното законодателство срещу “чуждестранните агенти” ще могат да попадат и “обикновени хора, които съзнателно или несъзнателно помагат или по някакъв начин подкрепят чужди агенти”, добави Свириденко.

Според действащото законодателство за чуждестранните агенти, въведен в Русия през 2012 г., властите могат да обявяват неправителствени организации с нестопанска цел като “чуждестранни агенти”, ако получават финансиране от чужбина и се занимават с политическа дейност.

Впоследствие законът позволи определянето на медии и отделни журналисти като “чуждестранни агенти”, включително тези, които не получават чуждестранно финансиране, но са “под чуждо влияние”, и изискваше от тях да маркират всички свои материали като произведени от “чуждестранен агент”.

По тази причина над 30 служители на Радио Свободна Европа бяха посочени като “чуждестранни агенти” от Министерството на правосъдието в лично качество.

Миналия месец журналистката от Радио Свободна Европа Алсу Курмашева беше обвинена и арестувана за отказ да се регистрира като “чуждестранен агент”.

Ходът, обявен от Свириденко, ще направи възможно прилагането на тези изисквания към още по-голям кръг от организации и хора в Русия.

Зам.-министърът даде пример с хипотетична ситуация, в която дадена телевизия излъчи шоу с участието на “г-н Галкин”, но без да уточни, че той е обявен за “чуждестранен агент”. Очевидно това беше препратка към съпруга на певицата Алла Пугачова, който беше обявен за такъв, след като напусна Русия в знак на протест срещу нахлуването в Украйна.

Подобно нарушение ще доведе до изпращане на предупреждение от Министерството на правосъдието. “Ако няма отговор в рамките на един месец, първо ще бъде наложена глоба от 300 - 500 хиляди [рубли], след това ситуацията може да се развие по-нататък”, каза още Свириденко без да уточни какво има предвид.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG