Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всички основания". Русия заплаши опозиционера Гари Каспаров с наказателно дело


Гари Каспаров
Гари Каспаров

Бившият световен шампион по шах и остър критик на управлението на Владимир Путин в Русия беше заплашен с образуване на наказателно производство от руските власти, предаде руската държавна информационна агенция ТАСС.

Агенцията цитира руските правоохранителни органи, които заявяват, че имат "всички основания" да повдигнат обвинение срещу Каспаров за нарушаване на законодателството за "чуждестранните агенти". Подробности не се съобщават.

То предвижда санкции за физически лица и неправителствени организации, които получават външно финансиране, ако не се регистрират като "чуждестранни агенти". Кремъл използва този закон за репресии срещу независими медии и активисти.

Каспаров беше включен в официалния списък на Москва с чужди агенти скоро след началото на руската инвазия в Украйна. Той критикува войната от самото ѝ начало. Ако бъде обвинен и осъден, шахматистът може да получи до две години затвор или глоба, добавя ТАСС, позовавайки се на неназовани официални представители.

Каспаров прекрати активната си състезателна дейност през 2005 г. Същата година влезе в политиката и създаде партия, която стана част от бившата опозиционна коалиция "Другата Русия". Той е организатор и участник в редица протестни акции срещу управлението на Путин.

От 2013 г. Каспаров живее в САЩ и нееднократно казва, че "в Русия се е установил фашизъм". От 2016 г. той организира срещи на руските политици от опозицията, които се провеждат във Вилнюс, Литва.

След на1алото на пълномащабната агресията на Русия срещу Украйна Каспаров създаде Руския антивоенен комитет заедно с Михаил Ходорковски и други опозиционни политици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG