Връзки за достъпност

Извънредни новини

Две години след санкциите. Как Русия блокира активите на три европейски банки


Мъж преминава по московска улица, на която е разположен руският клон на "Дойче банк", 2015 г.
Мъж преминава по московска улица, на която е разположен руският клон на "Дойче банк", 2015 г.

Москва наложи запор върху руските активи на три европейски банки, съобщи Ройтерс. Тези институции са германските "Дойче банк" и "Комерцбанк", както и италианската "УниКредит".

Общата стойност на блокираните активи е над 760 млн. евро.

Новината идва след иск на дружеството "Русхималианс", половината от което се държи от "Газпром". Компанията твърди, че трите европейски банки са били гаранти по сделка, чийто изпълнител не е довършил ангажиментите си и е напуснал Русия. Банките гаранти, на свой ред, са отказали да платят задъженията си с аргумента, че ако платят на руската компания, ще нарушат европейските санкции.

Русия се намира под икономически и финансови санкции, след като нападна Украйна по заповед на Владимир Путин. Много западни компании напуснаха Русия, но за банките това изтегляне не беше осъществимо незабавно.

Сега Европейската централна банка нарежда на кредиторите от еврозоната, които извършват операции в Русия, да ускорят плановете си за излизане от страната, пише „Файненшъл таймс“.

В петък и събота Арбитражният съд на Санкт Петербург реши да блокира активите на трите банки. Така руският клон на "Дойче банк" е със замразени активи на стойност над 238 млн. евро, а този на "Комерцбанк" - с над 94 млн. евро.

Блокирани са и активи за над 462 млн. евро на италианската "УниКредит". Тази банка е с втората по големина експозиция към Русия между европейските финансови институции, твърди британското издание.

Спорът, отнесен до руския съд, е за сделка, започната преди войната - през 2021 г. Тогава "Русхималианс" възлага на на германската компания "Линде" да създаде завод за преработка на газ в Ленинградска област. Германската компания получава аванс, но спира работа, след като на Русия са наложени санкции.

През 2022 руски съд наложи запор на руските активи на "Линде" в размер на над 350 млн. евро. Година по-късно съдът изиска от компанията още милиард и половина евро. Друг иск на "Русхималианс" е за още 1 млрд. евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG