Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Добри съседи, добри приятели". Путин и Си задълбочават сътрудничеството си


Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин, Пекин, Китай, 16 май 2024 г.
Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин, Пекин, Китай, 16 май 2024 г.

Руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин казаха в четвъртък, че са подписали нови документи за задълбочаване на сътрудничеството между страните си.

Това се случи по време на двудневното посещение на Путин в Китай. Двете страни обявиха партньорство „без граници“ малко преди пълномащабната инвазия на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Тя доведе до безпрецедентни икономически санкции от страна на множество западни държави. Вследствие на това Путин търси повече подкрепа, за да поддържа изолираната икономика и военната машина на страната си в Украйна.

В четвъртък руският президент каза, че отношенията му със Си са „един от основните стабилизиращи фактори на международната арена“. Китайският президент каза, че двете страни задълбочават отношенията си като „добри съседи, добри приятели, добри партньори“ и че и двамата лидери са съгласни с необходимостта от „политическо решение“ на войната в Украйна.

Преди изказванията си те подписаха съвместно изявление за задълбочаване на всеобхватното стратегическо партньорство между двете им страни.

Те призоваха да се избягват „разширяването на военните съюзи и коалиции и създаването на военни предмостия пряко на границите на другите ядрени сили“. Един от аргументите на Русия да започне непредизвиканата си инвазията в Украйна беше възможното присъединяване на Киев към НАТО.

По време на срещата Путин каза, че ще информира Си за „ситуацията около украинската криза“ същата вечер на среща при закрити врата заедно с делегация от висши служители.

Въпреки че изразява неутралитет по отношение на войната в Украйна, Китай се превърна във водещ международен поддръжник на Кремъл, тъй като доставя на Русия ключови компоненти, от които Москва се нуждае за производството на оръжия, и е жизненоважен потребител на петрол и газ, които подпомагат руската икономика.

Нито един от двамата лидери не коментира състоянието на газопровода „Силата на Сибир-2“, чийто строеж все още не е започнал. Той ще снабдява Китай с газ от находища, обслужвали преди това европейските пазари.

Високопоставеното държавно посещение идва в момент, когато руските сили отбелязаха малък напредък на бойното поле и предприеха настъпление в Харковската област в Североизточна Украйна, което вече принуди близо 8000 души да напуснат домовете си.

През февруари 2023 г. Китай предложи план от 12 точки за мир, очертаващ общите принципи за прекратяване на войната в Украйна, но не даде подробности за това как Пекин може да бъде готов да се ангажира с двете страни в конфликта.

Преди дни Си се завърна от пътуване в Европа, където посети Франция, Сърбия и Унгария и обсъди войната в Украйна с европейските лидери.

Русия става все по-зависима в икономическо отношение от Китай, тъй като западните санкции блокираха достъпа ѝ до голяма част от международната търговска система. Путин каза, че руските и китайските банки ще засилят контактите си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG