Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Слава на Украйна". Руски студент получи 10 дни арест заради името на безжичната си мрежа


Задържан в Никулинския съд в Москва (илюстративна снимка).
Задържан в Никулинския съд в Москва (илюстративна снимка).

Никулинският съд в руската столица осъди на 10 дни арест студент от Московския държавен университет по обвинение в използване на екстремистки символи. Причина за обвинението е, че осъденият Олег Тарасов е кръстил безжичната си интернет мрежа вкъщи "Слава на Украйна".

Откакто започна непредизвиканата си военна инвазия срещу Киев, Москва усили преследването на критични гласове. Стотици руски граждани бяха задържани, а десетки бяха осъдени на затвор за публикуване на факти или възгледи за войната в Украйна, които властите смятат за "фалшификации", "екстремизъм" или "дискредитиране на руската армия".

Освен 10-дневното задържане, московският съд постанови конфискация на рутера на 22-годишния Тарасов. В рамките на делото стана ясно, че той го е закупил през октомври миналата година, след което е създал Wi-Fi мрежата "Слава на Украйна".

След подаден сигнал от полицай, на 6 март студентът е бил задържан и му е бил съставен акт, а жилището му е било претърсено.

Според служители на службите за сигурност Тарасов е поставил това име на безжичната си мрежа "с цел популяризиране на лозунга на украинските националисти".

На 4 март Люблинският съд в Москва глоби местна жителка с 1500 рубли заради това, че е извикала "Слава на героите" в деня на погребението на руския опозиционер Алексей Навални. Жената беше призната за виновна за популяризиране на "екстремистки символи".

На 7 март съдът в Мурманск повторно арестува активистка за седем дни по административно дело за демонстриране на "екстремистки символи". Поводът беше поставена на дърво снимка на Навални с надпис "безсмъртен".

В края на миналата година мъж от Красноярск беше осъден на 7 години и половина затвор за това, че е отправил публични критики към съветския диктатор Йосиф Сталин и го е сравнил на фюрера на нацистка Германия Адолф Хитлер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG