Връзки за достъпност

Извънредни новини

Камарата на представителите на САЩ одобри санкции срещу Международния наказателен съд


Президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху
Президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Камарата на представителите на САЩ одобри законодателство, с което се предвижда налагане на санкции срещу Международния наказателен съд (МНС). Причината е поисканите от прокурор на съда арести на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министри от кабинета му, съобщи Ройтерс.

Новината идва, след като в края на май главният прокурор към МНС Карим Хан внесе за разглеждане в МНС искане за издаване на заповеди за арести на Нетаняху, израелския военен министър Йоав Галант и лидерите на палестинската групировка Хамас Яхия Синуар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания. В него той твърди, че има разумни основания да се смята, че петимата са отговорни за извършването на престъпления срещу човечеството.

Исканията за арести дойдоха, след като през есента на 2023 г. Израел започна война срещу Хамас. Тя беше продиктувана от нападение за обявената за терористична организация от САЩ и ЕС ислямистка групировка, която уби 1200 души на територията на Израел и взе над 250 заложници. В отговор Тел Авив започна ракетни удари срещу Ивицата Газа и започна инвазия в анклава, управляван от Хамас, която доведе до десетки хиляди жертви.

В долната камара на Конгреса на САЩ текстът мина с 247 гласа „за“ и 155 „против“. Предложението беше на Републиканската партия, която има мнозинство в Камарата на представителите, но беше подкрепена от 42-ма демократи.

Приетите текстове предвиждат санкции за хора, участващи в съдебни преследвания на американци или граждани на съюзнически държави, които не са членове на МНС, включително Израел. Те също така биха забранили на служители на МНС да влизат в САЩ и да сключват сделки за имущество в страната.

Ройтерс коментира, че не се очаква законът да бъде изпратен за гласуване в Сената, където демократите имат превес. Според медията законът няма да влезе в сила, но демонстрира продължаващата подкрепа от САЩ за Израел.

САЩ и Израел осъдиха обвиненията към политиката на Тел Авив по време на войната в Ивицата Газа. Американският президент Джо Байдън нарече искането „възмутително“ и подчерта, че подобно искане слага знак за равенство между Хамас и Израел.

По подобен начин реагираха и други западни правителства.

САЩ и Израел не са членове на Международния наказателен съд, който беше създаден през 2002 г. и той няма юрисдикция на тяхна територия, но има такава на територията на много от европейските им съюзници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG