Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата е установила забавяния и нарушения в над 70 производства срещу магистрати и политици


Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов
Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов

Прокуратурата е установила забавяния и нарушения в над 70 висящи досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от магистрати и политици.

Това каза в четвъртък временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов по време на изслушване пред Висшия съдебен съвет (ВСС). От назначаването си досега Сарафов е предложил наказания за 18 прокурори и следователи във връзка с нарушенията.

Сарафов нареди ревизия на делата през юни, след като дни по-рано пое поста от бившия главен прокурор Иван Гешев, отстранен по обвинение в уронване на престижа на съдебната власт.

Причините за поисканите наказания по думите на Сарафов са неритмична работа и системно забавяне на преписки и дела срещу магистрати, лица с имунитет и членове на Министерския съвет.

Сарафов каза още, че през последните години прокуратурата е натрупала системни грешки, които могат и трябва да бъдат решени, като част от решението им вероятно ще се случи с обсъжданите поправки за промени в Конституцията, пише Дневник.

Сред предложените от Сарафов за дисциплинарно наказание са административната ръководителка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, прокурорът от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Максим Колев, както и прокурор Стефан Христов, работил по делото, станало известно като"Барселонагейт".

Във вторник разследването по схемата за пране на пари с предполагаемо участие на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов беше прекратено.

Сред 18-те души, предложени за наказание, са и седемте магистрати, работили по разследването на случая "Осемте джуджета". Той доби известност през 2020 г. след публикуването на едноименното разследване на Антикорупционния фонд (АКФ), което разкрива как асансьорният производител Илия Златанов е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, свързан с компанията “Изамет”.

Основни участници в аферата са Петьо Петров - Еврото, бивш шеф на столичното следствие, и бившата му съпруга - Любена Павлова, която твърди, че Сарафов е бил основен съюзник на Петьо Петров.

През май Сарафов каза, че бившият главен прокурор Иван Гешев лично е разпореждал на свои близки обвинители как да водят и решават знакови разследвания, така че те да стоят “на трупчета” дълго време и чрез тях да бъдат изнудвани политически фигури.

Изказването на на Сарафов дойде след признание на Гешев, че негов съученик води разследването по “Барселонагейт”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG