Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сръбските граждани предадоха над 100 хил. незаконни оръжия в рамките на амнистията


Сръбският президент Александър Вучич (вляво) инспектира оръжия, събрани миналия месец като част от оръжейна амнистия.
Сръбският президент Александър Вучич (вляво) инспектира оръжия, събрани миналия месец като част от оръжейна амнистия.

Над 100 хил. незаконни оръжия са предадени доброволно от сръбските граждани. Това се случи в рамките на амнистията, която беше обявена Сърбия след като 18 души бяха застреляни при две отделни масови убийства през май. Амнистията изтече в събота в полунощ след едно удължаване.

Полицията каза, че са предадени 82 400 пистолета, 26 500 мини и други взривни устройства. Амнистията означава, че хората няма да бъдат обвинени за придобиване или притежаване на незаконни оръжия.

Смята се, че Сърбия е на едно от първите места в Европа по брой на оръжия на глава от населението. Много от тях са останали от времето на войните през 90-те години на миналия век и са притежавани незаконно.

В събота в Белград се проведе и деветия протест „Сърбия срещу насилието“. Хиляди протестиращи се събраха пред сградите на телевизиите „Пинк“ и „Хепи“ с искане за отнемане на националните им честоти. Според протестиращите те насърчават насилието.

Хиляди протестиращи скандираха пред сградите на телевизиите "мутри вън" и "няма да правим риалити".
Хиляди протестиращи скандираха пред сградите на телевизиите "мутри вън" и "няма да правим риалити".

Протестите "Сърбия срещу насилието" се организират веднъж седмично от опозиционните партии в страната. Те са реакция на гражданите и опозицията на отговора на държавата след двете масови убийства, извършени в началото на май.

При първата масова стрелба тринадесетгодишно момче донесе в училище в центъра на Белград два пистолета на баща си и коктейли Молотов и уби осем ученици и охранител. Други шест ученици и един учител бяха ранени. Ден по-късно 21-годишен мъж стреля в три села край град Младеновац, на около 40 км южно от Белград, като уби осем души и рани 14.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG