Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ не искат война с Иран, но ще се защитават, ако бъдат нападнати, каза Блинкен


Антъни Блинкен.
Антъни Блинкен.

Съединените щати не искат конфликт с Иран, но ще действат бързо и решително, ако ислямската република или поддържани от Техеран сили атакуват американски войници. Това каза американският държавен секретар Антъни Блинкен на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Повод за думите му са опасения, че ударите на Израел срещу палестинското ислямистко движение "Хамас", което се ползва с подкрепата на Иран, може да прерасне в по-голяма война. В нея може да бъде въвлечено ливанското шиитско движение "Хизбула", което също е подкрепяно от Техеран.



"САЩ не се стремят към конфликт с Иран. Ние не искаме тази война да се разширява. Ако Иран или подкрепяни от него сили обаче, независимо от мястото, нападнат американски военнослужещи, не се заблуждавайте: ще защитим хората си и сигурността си - бързо и решително."

Американските въоръжени сили предприемат нови мерки за защита на войниците си в Близкия изток поради опасенията, че може да има нападения срещу тях от групировки, подкрепяни от Иран, съобщи Ройтерс. Вашингтон изпрати в региона изтребители и военни кораби, включително два самолетоносача, за да се опита да възпре Иран и подкрепяните от него сили.

На 7 октомври Хамас навлезе в 27 селища на Израел и извърши масирана ракетна атака. Тогава бяха убити над 1400 души, бяха взети за заложници хора от 212 семейства по данни, обновени към 23 октомври. На следващия ден Израел обяви, че е във война, чиято цел е унищожението на Хамас, а ЕС, САЩ и други страни изразиха опасение, че конфликтът може да се разрасне към други страни.

Хамас обяви вчера, че че загиналите от началото на войната са най-малко 5791 души, включително 2360 деца.

Хамас е групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни. От 2007 г. тя управлява Ивицата Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG