Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпросът на годината: ще се откаже ли Байдън от състезанието за втори мандат


Президентът Джо Байдън присъства на литургия в католическа църква в Уилмингтън, Делауеър, 6 юли 2024 г.
Президентът Джо Байдън присъства на литургия в католическа църква в Уилмингтън, Делауеър, 6 юли 2024 г.

Пет месеца преди изборите в САЩ президентът Джо Байдън е принуден да отговаря на един и същи въпрос всеки ден - дали ще се оттегли. Какво се случва с кампанията на демократите?

Американският президент Джо Байдън беше на 78 години, когато спечели изборите срещу Доналд Тръмп. Това стана в края на 2019 г.

Още тогава той беше обект на атаки заради възрастта си - предимно от страна на републиканците. Четири години по-късно кампанията му за втори мандат е окупирана само и единствено от тази тема, а съмнения за здравословното му състояние и способността му да управлява вече се прокарват и сред редица демократи и негови спонсори.

Темата стана особено обсъждана след първия дебат между Байдън и Тръмп в края на юни, когато настоящият президент се представи слабо, тъй като изглеждаше нефокусиран и често не успяваше да отговори адекватно на атаките на опонента си.

Тръмп срещу Байдън. Кой победи в дебата
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Засега Байдън изглежда твърдо решен да остане в надпреварата, но пък дискусията дали това е правилното решение не изглежда, че ще приключи скоро.

Нарастваща съпротива

Въпреки че голяма част от законодателите демократи не са коментирали темата до момента, все повече представители и поддръжници на Демократическата партия се противопоставят на кандидатурата на Байдън.

Първият, който открито призова за смяна на кандидата, беше конгресменът Лойд Догет, представител на Тексас в Камарата на представителите.

Аз се надявам, че той ще вземе болезненото и трудно решение да се оттегли
Лойд Догет, конгресмен

„Имайки предвид, че за разлика от Тръмп, първият ангажимент на президента Байдън винаги е бил към нашата страна, а не към себе си, аз се надявам, че той ще вземе болезненото и трудно решение да се оттегли. С уважение го призовавам да го направи”, каза конгресменът.

Към Догет се присъединиха още конгресмените Раул Грихалва от Аризона, Сет Моултън от Масачузетс, Майк Куигли от Илинойс, Анджи Крейг от Минесота и Адам Смит от щата Вашингтон.

Съобщава се още, че други трима конгресмени са го направили в частни разговори с Байдън - Джери Надлър от Ню Йорк, Марк Такано от Калифорния и Джо Морел, също от Ню Йорк.

Байдън беше призован да се оттегли и от някои от най-големите спонсори на кампанията на демократите, включително от съоснователя на Нетфликс Рийд Хейстингс, Абигейл Дисни, наследничка на компанията Walt Disney и филантропистката Карла Джърветсън.

Смята и че някои от възможните кандидати, които биха могли да изместят Байдън, се притесняват да му се противопоставят открито, за да не бъдат сметнати за предатели.

Пречките

Най-лесният начин Байдън да бъде сменен е той да се оттегли сам. Президентът обаче не дава признаци, че би го направил. В понеделник той каза в писмо до конгресмените, че е "твърдо решен" да остане в надпреварата и да победи Тръмп въпреки "спекулациите" в медиите.

Той мотивира решението си с резултатите от първичните избори, когато спечели огромно мнозинство от делегатите - партийните служители, които официално избират кандидата.

Очаква се те да го подкрепят и на Националния конгрес на Демократическата партия в Чикаго между 19 и 22 август. Така той ще стане официалният кандидат на демократите за изборите.

Освен нежеланието на самия Байдън да се оттегли, друга пречка пред избирането на нов кандидат на демократите е опасението, че той може да не успее да спечели достатъчно доверие за няколко месеца до изборите през ноември.

Белият дом определи слабото представяне на Байдън по време на дебата като "лоша вечер" и твърди, че тя е била следствие от умора и настинка. Самият Байдън смята, че след като е победил Тръмп веднъж, може да го направи и втори път. Критиците му оспорват това с аргумента, че по време на предишната кампания той е бил в по-добро когнитивно състояние.

Друга теза на демократите е, че според тях Тръмп разчита фокусът на общественото внимание да е насочен максимално върху проблемите на тяхната партия, за да може атаките срещу самия Тръмп да останат на заден план.

Бившият президент беше признат за виновен в края на май по едно от четирите наказателни дела, които се водят срещу него. Така Тръмп стана първият бивш президент в историята на САЩ, осъден по наказателно дело.

Присъдата му ще бъде произнесена на 11 юли, а останалите три дела вероятно няма да започнат преди изборите, тъй като ново решение на Висшия съдебен съвет му даде широк имунитет и принуди прокурорите да преформулират обвиненията си, което ще забави допълнително процеса.

Възможните заместници

В случай че все пак се стигне до оттегляне на Байдън, няколко имена са най-често спрягани за наследници на кампанията му.

  • Камала Харис

Настоящата вицепрезидентка Камала Харис изглежда има най-големи шансове да поеме кандидатурата на демократите.

Камала Харис
Камала Харис

Харис е била сенатор от Калифорния, главен прокурор на щата и окръжен прокурор на Сан Франциско.

Тя вече е разпознаваемо лице на национално ниво. Личният ѝ рейтинг обаче е сравнително нисък и лоялността ѝ към президента също би могла да повлияе негативно при евентуално кандидатиране.

В случай че се наложи Байдън да се оттегли от президентския пост при здравни проблеми или смърт, тя автоматично поема неговите задължения като президент, но не и кандидатурата му за следващ мандат. Тя ще трябва да я спечели, като се състезава наравно с другите желаещи кандидати.

  • Гавин Нюсъм

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм е едно от най-често споменаваните имена в дискусията за възможен заместник на Байдън, както и за възможен кандидат за президент през 2024 г. През последната година Нюсъм посети редица щати, включително и републикански, водейки кампанията от името на Байдън.

Гавин Нюсъм
Гавин Нюсъм

По-рано той проведе телевизионен дебат срещу консервативния губернатор на Флорида Рон Десантис в ефира на телевизия Фокс. Нюсъм се обявява твърдо против забраните за аборт, които бяха въведени в редица щати вследствие на политиките на Тръмп.

Нюсъм многократно е заявявал подкрепата си за Байдън и отхвърля възможността да се кандидатира срещу него.

  • Гретчен Уитмър

Друга представителка на демократите, която набира популярност през последните години, е губернаторката на Мичиган Гретчен Уитмър.

Гретчен Уитмър
Гретчен Уитмър

Тя също е казвала, че не би се кандидатирала срещу Байдън.

Уитмър се радва на широко одобрение в Мичиган, където спечели с огромна преднина от почти 11% пред кандидата на републиканците през 2022 г.

Не е ясно дали тя би успяла да събере национална подкрепа за няколко месеца при евентуална кандидатура.

  • Джей Робърт Прицкер

Губернаторът на Илинойс и мултимилиардер Дж. Р. Прицкер е сочен като потенциален кандидат най-вече заради финансовите си възможности. Той е един от донорите на Демократическата партия.

Джей Робърт Прицкер
Джей Робърт Прицкер

Семейство Прицкер притежава хотелската верига Hyatt и е известно със своята филантропска дейност.

Прицкер беше национален съпредседател на кампанията на Хилъри Клинтън през 2008 г., а през 2018 г. похарчи повече от 170 милиона долара за собствената си кампания за губернатор.

Възможните сценарии

На теория Байдън би могъл да размисли и да се оттегли преди или по време на Националния конгрес през август, като в такъв случай се очаква да посочи друг кандидат, когото според него делегатите и спонсорите трябва да подкрепят.

В случай че не го направи, принудителната му смяна изглежда трудна задача. Политико пише, че Националният комитет на Демократическата партия няма механизъм, чрез който другите партийни лидери да изключат Байдън от листата.

Ако се появи желаещ да се противопостави на Байдън, той ще трябва да го направи на конгреса и да получи подкрепата на мнозинството от всички 3934 делегати, което изглежда малко вероятно и би било безпрецедентно в съвременната история на партията.

Би Би Си посочва и друга възможност, която обаче не е била използвана никога досега. Става дума за 25-ата поправка на Конституцията, която позволява на вицепрезидента на САЩ и на мнозинството от кабинета да обявят президента за неспособен да изпълнява служебните си задължения.

Ако поправката бъде задействана, правомощията на Байдън ще се прехвърлят на Харис, която обаче стои категорично зад президента, а гласовете срещу него все още са малцинство.

Общественото мнение

Въпреки решимостта на Байдън, числата не са в негова полза. Проучване на Си Ен Ен показва, че според повечето избиратели Демократическата партия има по-голям шанс да спечели, ако кандидатът ѝ не е Байдън.

Според Анкета на CBS News/YouGov от края на юни 55% от регистрираните избиратели на Демократическата партия смятат, че Байдън трябва да продължи кандидатурата си срещу 45%, които казват, че трябва да се оттегли.

Проучване на Уолстрийт джърнъл, проведено между 29 юни и 2 юли, показва, че Тръмп води пред Байдън с 6% - най-голямата разлика от 2021 г. насам според данни на изданието.

Според същото проучване през юни вече цели 80% от избирателите смятат, че Байдън е твърде възрастен, за да се състезава за президентския пост, а две трети от подкрепящите Демократическата партия смятат, че трябва да бъде сменен с друг кандидат.

Приблизително равен брой от участвалите в проучването смятат за проблем възрастта на Байдън и съответно поведението на Тръмп.

Форум

XS
SM
MD
LG