Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жени от 16 до 83 години. Доклад на ООН описва сексуално насилие от руски военни в Украйна


Руски войник, участник в сраженията в Запорожкия регион
Руски войник, участник в сраженията в Запорожкия регион

Множество украински жени на възраст от 16 до 83 години са станали жертва на сексуално насилие от страна на руски военни.

Насилствените деяния са извършвани по време на пълномащабното нахлуване на руската армия в Украйна, започнало на 24 февруари 2022 г.

Данните за тях са публикувани в поредния доклад на Комисията на ООН за разследване на нарушенията на човешките права в Украйна, създадена малко след началото на руската инвазия в страната.

Докладът е изготвен за Общото събрание на ООН и се отнася до случаи на сексуално насилие, извършено от руски военни и държавни служители в окупираните територии на Украйна, както и в самата Русия по отношение на украинци.

Повечето от инцидентите са се случили след като руски войници нахлуват в домовете на жертвите и ги заплашват с оръжие или с намерение да убият роднините им. В два от описаните в доклада случаи става въпрос за групово изнасилване.

Сексуалното насилие от страна на руски войници често е придружено и от други форми на насилие и злоупотреба, включително побой и смъртни заплахи. В един от случаите се твърди, че впоследствие жената и съпругът ѝ са били застреляни.

Както се посочва в доклада, разследванията са фокусирани върху случаи на изнасилване и сексуално насилие в областите Херсон и Запорожие. Подробно са описани няколко случая, за които се твърди, че са се случили в няколко села в Херсонска област от март до юли 2022 г., когато са били под руска окупация.

Сред жертвите има 16-годишно бременно момиче и възрастни жени - едната е на 75 години, другата на 83. В доклада са описани около 10 случая, но не се съобщава колко са били те общо.

В документа са описани и други случаи на нарушения на правата на човека в Украйна, включително убийства, изтезания, унищожаване на енергийната инфраструктура на страната, принудително задържане и отвличане на хора, извеждане на деца от територията на Украйна.

Има докладвани случаи на нарушаване на правата на човека и от страна на украинските военни и власти.

Случаи на изнасилване на жители на окупираните територии са докладвани от първите дни на руската инвазия в Украйна. Властите в Украйна и няколко западни страни обвиниха Русия, че използва сексуално насилие като средство за водене на война.

През март 2023 г. беше съобщено, че украинската главна прокуратура разследва повече от 170 случая на насилие от страна на руски военни.

В същото време беше отбелязано, че редица възмутителни случаи, по-специално изнасилване на деца, за които е било съобщено по-рано, не са били потвърдени. Фалшивите доклади тогава доведоха до оставката на Людмила Денисова от поста комисар по правата на човека на украинската Върховна рада.

Руските власти отричат насилие от страна на руската армия и няма известни дела в Русия срещу военен персонал по обвинения в сексуално насилие в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG