Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отборът по шахмат на България за жени стана европейски шампион в Будва


Петте шампионки и треньорът им Петър Арнаудов
Петте шампионки и треньорът им Петър Арнаудов

Националният отбор по шахмат на България за жени спечели златен медал от европейското отборно първенство в Будва, съобщи БТА. Това се случи, след като по-рано в понеделник отборът игра срещу Грузия и победи.

Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева завършиха първенството с 16 точки, което беше с една точка повече от втория - Азербайджан. Отборът достигна до финала като единствения без нито една загуба.

Това е първата победа за България на европейското отборно първенство по шах от създаването му както при мъжете, така и при жените. За последните 10 години това е и единствената поява на България на турнира.

В понеделник шахматистките победиха Грузия в последния девети кръг с 2,5:1,5 точки. Това се случи след победа на Антоанета Стефанова на първа дъска и Гергана Пейчева на трета. Успехът на Пейчева осигури и златото на отбора.

В неделя в предпоследния кръг на първенството българският отбор спечели срещу Полша след победи на Нургюл Салимова и Белослава Кръстева.

По-рано през годината Салимова стана втора на Световната купа по шахмат за жени, а Белослава Кръстева спечели бронз на световното първенство по шахмат за младежи и девойки. Победите привлякоха вниманието към проблемите на българския шахмат.

Оказа се, че заради спор между съществуващите пет федерации по шахмат в България през последните 7 години няма нито една, която да е международно призната.

През ноември 2022 г. служебната министърка на спорта Весела Лечева даде лиценз на „Българска федерация по шахмат 2022“, начело с бившия депутат от БСП Васил Антонов. Останалите четири федерации обаче, които също претендират за този лиценз, оспорват решението в съда.

Това става причина федерацията на Васил Антонов да не получи признание от Международната федерация по шахмат (ФИДЕ).

На 24 септември тази година останалите федерации се обединиха в "Българска спортна федерация по шахмат". В началото на октомври тя получи специална покана от европейския шахматен съюз (ЕШС) да участва на континенталния шампионат в Будва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG