Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За справяне с опашките от камиони". ЕП призова за сухопътен Шенген за България и Румъния


Камиони на граничния пункт Видин-Калафат между България и Румъния, 25 март 2024 г.
Камиони на граничния пункт Видин-Калафат между България и Румъния, 25 март 2024 г.

Дългите опашки причиняват проблеми за водачите, околната среда и единния пазар на Европейския съюз (ЕС). Преминаването на граничните контролно-пропускателни пунктове за товарен транспорт трябва да бъде гладко и ефикасно. Необходимо е пълноправно членство в Шенген на Румъния и България през 2024 г.

За това призова Европейският парламент (ЕП) Съвета на ЕС в предложение за резолюция, прието с вдигане на ръка в сряда.

Призивът им идва дни, след като България и Румъния влязоха в Шенгенското пространство по въздух и вода. Двете държави станаха членки в края на 2023 г. след дългогодишни усилия. Последната страна, която налагаше вето на решението, беше Австрия. Тя се съгласи да го премахне, при условие че сухопътните граници бъдат отворени на по-късен етап.

ЕП призовава Съвета на ЕС да вземе решението за сухопътен Шенген на България и Румъния до средата на 2024 г.

В резолюцията си евродепутатите посочват, че поради различни фактори, включително недостатъчен технически капацитет, недостиг на персонал и продължителни проверки на товарите, стотици камиони се задържат всеки ден по вътрешните граници на ЕС.

Гладкото и ефикасно преминаване на камионите трябва да се гарантира с конкретни мерки, казват евродепутатите.

Те искат обвързващи законодателни мерки за създаване на стандарт за целия ЕС от средно една минута за обработка на камионите на граничните контролно-пропускателни пунктове в рамките на ЕС.

Предлагат законодателство, което да позволи на шофьорите на камиони да използват по-малки гранични пунктове, когато основните артерии са затворени.

Обяснено. Какво от това, че сме в Шенген
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG