Връзки за достъпност

Извънредни новини

Модерно оръжие и стратегическо положение. Какво дава Швеция на НАТО


Войници от шведски батальон за контраразузнаване участват във военно учение в Кунгсанген, близо до Стокхолм, 27 февруари 2024 г.
Войници от шведски батальон за контраразузнаване участват във военно учение в Кунгсанген, близо до Стокхолм, 27 февруари 2024 г.

Тя е един от най-големите производители на модерно оръжие в света и петата по големина страна в Европа. Политиката ѝ на неутралитет е на два века. Сега знамето ѝ се развява пред централата а НАТО в Брюксел. Швеция вече е 32-рата държава членка на НАТО. Какво значи това за Алианса?

Синьо-жълтото знаме на Швеция ще бъде издигнато пред главната квартира на НАТО в Брюксел в понеделник и ще остане там, заедно с националните флагове на още 31 страни. Церемонията ще отбележи присъединяването на 32-рата държава членка към Северноатлантическия алианс.

Новината за присъединяването идва на фона на продължаващата вече трета година война на Русия срещу Украйна. Един от мотивите на президента на Русия Владимир Путин за инвазията беше, че трябва да спре разширяването на Алианса. Вместо това, през 2023 г. към НАТО се присъедини Финландия, а сега и Швеция.

НАТО трябваше да изчака близо 18 месеца, за да може Турция и Унгария да се съгласят Швеция да стане съюзник. С какво присъединяването на държавата към отрбанителния съюз ще допринесе за колективната сигурност? Отговорите са в следващите редове.

Липсващото парче от пъзела

Шведската армия, макар и малка, е оборудвана с модерно оръжие. Страната е лидер в технологичните военни разработки и един от най-големите оръжейни производители в света.

"Швеция разполага с изключително боеспособни сили, усъвършенствани военни способности и дългогодишен опит в работата си рамо до рамо със съюзниците от НАТО", написа в петък в туитър министърът на отбраната на Великобритания Грант Шапс.

Дипломат от НАТО нарече членството на Швеция "липсващото парче от пъзела", което допълва архитектурата за сигурност на Алианса в скандинавския, арктическия и балтийския регион.

За да се разбере това, е достатъчно да се погледне картата. Швеция е петата по големина държава в Европа - по-голяма от Германия - простира се на 1600 км от север на юг и има два пъти по-дълга брегова линия.

Ролята на Швеция в Алианса

Първо, тя ще бъде свързващ център на Северна Европа, свързвайки Швеция с Дания, Финландия, Исландия и Норвегия в един и същ военен съюз за първи път в съвременната история. Те в голяма голяма степен имат военна интеграция, тъй като през 2009 г. създадоха инициативата за Северното отбранително сътрудничество (Nordefco).

Швеция ще засили отбраната на трите балтийски държави членки на НАТО Естония, Латвия и Литва

Второ, Швеция ще засили отбраната на трите балтийски държави членки на НАТО Естония, Латвия и Литва. Това ще стане с предоставяне на бърза морска и въздушна подкрепа и увеличаване на броя на военнослужещите в бригадата на НАТО в Латвия от 2025 г.

Досега отбранителната концепция на балтийските държави, наречени "сили на триъгълника", представляваше стратегия за забавяне на врага, а след това следваше контраатакуване и отвоюване на загубена територия. С шведската подкрепа фокусът ще бъде върху това да не се отстъпва и сантиметър територия.

"Езеро на НАТО"

Чисто географски Балтийско море ще се превърне в "езеро на НАТО", в което държави членки на НАТО обграждат руския ексклав Калининград и контролират северния и южния бряг на Финския залив, който води до втория руски град Санкт Петербург.

Готланд, най-големият остров в Балтийско море, ще придобие ключово значение. Той е само на 300 км от Калининград. Основното военно пристанище на острова ще бъде разширено, а закрито военно поделение ще бъде върнато към живот.

Освен това Швеция ще модернизира железопътната си мрежа, за да може да транспортира по-големи военни товари. Вторият шведски град и най-голямо пристанище - Гьотеборг, на западния бряг на страната, също ще увеличи военния си капацитет.

Подобряване на въоръжението

Швеция е един от най-големите износители на оръжие в света, особено за САЩ. Известна със своите управляеми оръжия, пехотни противотанкови оръжия и бронирани превозни средства.

Швеция ще повдигне общото ниво на въоръжението в НАТО със своето. Разполага с модерни подводници и изтребители. Подводниците могат да контролират големи части от Балтийско море.

Шведските Военновъздушни сили имат над 70 изтребителя JAS 39 Gripen, произведени от шведската компания SAAB. Присъединяването на Швеция към НАТО ще доведе до увеличаване на целия скандинавски флот от изтребители до над 250.

Стокхолм обмисля да изпрати някои от тях в Украйна, тъй като се очакват доставки на модернизирана версия. Държавата може да се превърне в много активен участник в охраната на въздушното пространство на НАТО, не само над Балтийско море.

Швеция има обаче и някои очевидни слабости. Числеността на шведските войски е сравнително малка - 38 000 души, а увеличаването ѝ може да се окаже скъпо. Страната също така не разполага с по-големи морски бойни кораби, като разчита повече на по-малки корвети, които имат по-слаби възможности за въздушна защита.

Неудобният неутралитет

Швеция запазва неутралитет през Първата и Втората световни война, както и по време на Студената война. Инвазията на Русия в Украйна промени тази политика, а присъединяването към военния съюз има одобрението на над 60% от населението.

Въпреки неутралитета си досега, Швеция има опит и съвместна дейност с Алианса. От 1994 г. е част от програмата на НАТО "Партньорство за мир". Участваше с войски под командването на НАТО в Афганистан и Босна и Херцеговина, а през 2011 г. се включи в “коалицията на желаещите” в операцията в Либия, включително с изтребителите си Gripen.

Присъединяването на Швеция е исторически момент, може би дори по-значим от присъединяването на Финландия през 2023 г. С дългата си 1300 км граница с Русия и с общата история, Финландия винаги е била донякъде с вързани ръце по отношение на външната политика и отбраната. Независимо дали е в НАТО или извън него, целта на Финландия винаги е била да се защитава от Русия. Затова страната разполага с внушителна армия и всеобща наборна военна служба за мъжете.

Финландски войници участват в съвместна тренировка с шведски части в Хета в Северна Финландия на 5 март 2024 г
Финландски войници участват в съвместна тренировка с шведски части в Хета в Северна Финландия на 5 март 2024 г

Възможността за членство невинаги е съществувала за Хелзинки, тъй като НАТО традиционно разглежда неутралитета на страната като жизненоважен фактор, допринасящ за регионалната стабилност. Всичко това се промени през февруари 2022 г., когато Русия започна пълномащабна атака срещу Украйна, а Кремъл предупреди, че НАТО не може да приема нови членове, особено в това, което Кремъл което смята за свой заден двор.

Швеция обаче вероятно винаги е можела да бъде член на НАТО. В исторически план официалната причина да не се присъедини беше, за да не изостави Финландия като като самотен буфер между Западния алианс и Съветския съюз. Така когато през пролетта на 2022 г. Финландия почука на вратата на НАТО, за Стокхолм решението на практика беше взето. Да бъде самотна сила, която не е член на НАТО, около Балтийско море (като изключим Русия, разбира се), нямаше да бъде привлекателна перспектива за Швеция.

Междувременно, без да се чака членството, най-голямото учение на НАТО от Студената война насам, Steadfast Defender, е в ход, като по-голямата част от войските в момента са в Полша. В него участва и Швеция.

Форум

XS
SM
MD
LG