Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата ще проверява "договорка" на отстранения шеф на Сметната палата


Court of Auditors
Court of Auditors

Изпълняващата длъжността председател на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева съобщи, че е подаден сигнал към прокуратурата, за "смущаваща" договорка за сградата на палатата.

Тя се позова на документи, открити в правната дирекция, според които бившият председател Цветан Цветков е подписал споразумение, което буди съмнение, че е неизгодно за институцията.

По този начин Сметната палата е ощетена с около 3 млн. лв., каза Горица Грънчарова.

Тя съобщи и за забавени 57 одитни доклада, за които обаче не обвинява бившият председател Цветан Цветков, а липсата на по-добра организация на работата. 16 от тези доклади са прекратени поради загубена актуалност, каза Горица Грънчарова.

Има решение на Министерския съвет, с което се предоставят необходимите пари на Сметната палата, за да изплати обезщетения на съсобствениците на сградата на институцията. Това каза Цветан Цветков пред БТА по повод изнесената информация.

Сградата на Сметната палата е построена върху имот, чиито собственици са емигрирали в Съединените щати през петдесетте години на миналия век. След 10 ноември 1989 г. по силата на Закона за реституцията собствениците претендирали да им се изплатят обезщетения, но след като държавата отказала да го направи, те завели дела, които се проточили 20 години.

"Съдът постанови, че тези граждани имат право на съсобственост на сградата около 6%, но те имаха претенции да им дадем тази собственост физически. Само че нека си представим в една публична сграда да настаним други хора. И тогава постигнахме споразумение с тях, че ще им изплатим дела", каза Цветков.

По думите му това е "законова, а не смущаваща спогодба". Той уточни, че сключването на споразумението е съгласувано с Министерския съвет, Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Това са едни голословни твърдения", каза още Цветков.

Той беше отстранен от поста през януари, след като мандатът му беше изтекъл. В края на юни Конституционния съд обяви решението на парламента за противоконституционно.

Цветков се опита да се върне на работното си място миналата седмица, след като решението на съда беше обнародвано в Държавен вестник. Той обаче не беше допуснат заради заповед на заместник-председателката на институцията Горица Грънчарова – Кожарева, която изпълнява длъжността председател до избора на нов.

Тогава президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за решението, с което се удължава срокът за предлагане на кандидати за шеф на Сметната палата и се удължават правомощията на временно изпълняващата длъжността. Според държавния глава то противоречи на предишното решение на Конституционния съд, с което той отменя уволнението на Цветан Цветков.

Засега кандидатите за поста са двама - издигнатия от ГЕРБ бивш председател на парламента Димитър Главчев и Нина Стоименова, издигната от "Възраждане".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG