Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Добре подготвен сценарий". ГЕРБ и БСП овладяха Столичния общински съвет с ново мнозинство


Антон Хекимян и Георги Георгиев (зад него) от групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет.
Антон Хекимян и Георги Георгиев (зад него) от групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет.

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" (ПП-ДБ-СС), която спечели изборите за общински съветници, загуби управлението на почти всички комисии в Столичния общински съвет (СОС). Те ще бъдат ръководени основно от ГЕРБ и БСП, с подкрепата на "Синя София", ИТН, ВМРО и четирима отцепили се от "Възраждане".

Така с помощта на по-малките групи ГЕРБ заедно с БСП овладява съвета, тъй като решенията по важните въпроси се вземат в комисиите, преди да стигнат до гласуване в СОС. По този начин опозицията ще може да бламира решения на кмета Васил Терзиев и ПП-ДБ-СС. От групата казаха, че това е подготвен сценарий.

Новината идва след 12-часово заседание, което приключи късно вечерта в четвъртък. По-рано същия ден съветниците успяха да си изберат председател - Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС. Според договореното той ще изпълнява функцията временно до края на юли, като беше обявено, че за това е постигнат пълен консенсус от всички партии.

След гласуването на председателя заседанието беше удължавано два пъти. От ПП-ДБ-СС опитаха да го отложат, но предложението им беше отхвърлено от 32-ма общински съветници.

До овладяването на комисиите се стигна, след като Карлос Контрера от ВМРО представи доклад, в който председателите и членовете на комисиите бяха разпределени, без да бъдат обсъдени с ПП-ДБ-СС. През миналия мандат на СОС групата на ВМРО, която Контрера оглавяваше, неформално подкрепяше ГЕРБ в управлението на съвета.

Според това разпределение всички важни комисии бяха получени от ГЕРБ (финанси, икономика, образование и култура), БСП (транспорт и здравеопазване), отцепниците от “Възраждане” (архитектура) и ИТН (инженерна). Направена беше и промяна - съставът на комисиите да е по-голям от обикновено - 17 и 13 съветници, така че ПП-ДБ-СС вече нямат числен превес.

За ПП-ДБ-Спаси София бяха оставени по-маловажните комисии и те си направиха отвод от почти всички ръководни позиции, освен тази по международно сътрудничество и европейски програми

"Синя София" на Вили Лилков, която участва в гласуванията заедно с ГЕРБ и БСП, няма председателско място. Така изборът на повечето комисии мина с 33 гласа "за", един "въздържал се" и един "против".

"Това е един много внимателно подготвен сценарий. Ние сме опозиция в настоящия момент. Нямам търпение да започнем да разкриваме далаверите на ГЕРБ", каза Борис Бонев от "Спаси София".

"Има мнозинство, ама не е нашето", каза и Цветомир Петров. На въпрос как се е стигнало до тези решения, той отговори: "Не знам и аз".

ПП-ДБ-СС е най-голямата група с 23 общински съветници, следвани от ГЕРБ - с 14.

"В никакъв случай няма ново мнозинство", отрече Иван Таков от БСП.

По-рано през деня представителят на ПП- ДБ-СС Цветомир Петров беше избран за председател временно. Решението дойде след 7 неуспешни опита от местните избори през октомври, тъй като никой от кандидатите не получаваше подкрепа. Без председател СОС не можеше да заработи.

За зам.-председатели - Бойко Димитров от ПП-ДБ-СС, Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Диана Тонова от "БСП за България", Вили Лилков от "Синя София"и Севделина Петрова от „Възраждане“.

Къде отива боклукът на София и има ли опасност от криза
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG