Връзки за достъпност

Извънредни новини

Седми провал. Столичният общински съвет остава без председател


Столичният общински съвет, 25 януари 2024 г. В центъра: новият кандидат на ПП-ДБ и "Спаси София" Цветомир Петров
Столичният общински съвет, 25 януари 2024 г. В центъра: новият кандидат на ПП-ДБ и "Спаси София" Цветомир Петров

Столичният общински съвет (СОС) отново не успя да си избере председател. Това стана след две гласувания на седмото му заседание в четвъртък.

При първото гласуване предложеният от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Спаси София" Цветомир Петров и Диана Тонова от БСП получиха най-много гласовe. Така се наложи балотаж, но и при второто гласуване никой не спечели необходимото мнозинство.

След предложение от общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера СОС се събра отново час по-късно, след разговор между политическите групи. До консенсус за председател и гласуване обаче не се стигна и следващото заседание беше насрочено за 8 февруари.

Новината идва на фона на патовата ситуация, в която СОС не може да заработи нормално след местните избори през октомври, тъй като никоя от групите не иска да подкрепи кандидат, издигнат от другите. За да стане председател, някой от кандидатите трябва да събере 31 гласа от общо 61.

И при двете анонимни гласувания в четвъртък всеки от издигнатите кандидати получи толкова гласове, колкото е броят на съветниците от партията му.

На първия тур гласуваха 39 съветници, три бюлетини бяха невалидни. На него Петров събра 23 гласа, Тонова 9, а кандидатът на "Има такъв народ" Пламен Данаилов - 4.

На втория тур за Петров вота си пуснаха 26 съветници, за Тонова - 9. Общо гласувалите общински съветници на втория тур бяха 37, две бюлетини бяха недействителни.

Съветниците от ГЕРБ и "Възраждане" не участваха нито в първото, нито във второто гласуване.

След заседанието в четвъртък кметът на София Васил Терзиев предложи в следващия час общинските съветници да се съберат и "да намерят формулата СОС да заработи". Той покани всички политически партии за разговори за обединение около "някаква фигура, за да се случат дългосрочните политики".

Сбирката идва на фона на напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ и "Спаси София". След среща на политическите сили в СОС за преговори преди десет дни не беше прието предложението на обединението да бъде избран ротационен председател. БСП отказаха да го подкрепят, а съветниците от ГЕРБ и "Възраждане" изобщо не отидоха на срещата.

"Колкото и да ни е страх, че ще ни обвинят във вскички възможни грехове - сглобки, заварки, сватби, най-големият ни страх е, че няма да свършим това, за което сме избрани. Апелът ми е като говорим за бял дим, наистина да го има този бял дим", каза Терзиев в четвъртък.

Той на няколко пъти призова партиите в СОС да постигнат консенсус, защото без председател СОС не може да взима решения за проблемите в общината.

Сега е важно да се гласува и бюджетът на София за 2024 г., чийто проект беше публикуван на 17 януари на страницата на общината и в момента тече едномесечният срок за внасяне на предложения за промени по него.

Цветомир Петров в СОС, 25 януари 2023 г.
Цветомир Петров в СОС, 25 януари 2023 г.

Кой е Цветомир Петров

Цветомир Петров е ново предложение на обединението между ПП-ДБ и "Спаси София". Той е второто ново предложение, след като в края на миналата година обединението смени първоначалния си избор за кандидат за поста - Борис Бонев и номинира Грети Стефанова. При последните две сбирки на СОС тя беше предложението на ПП-ДБ и "Спаси София", след като Бонев беше отхвърлен като вариант от ГЕРБ и БСП.

Номинацията му в четвъртък представи бившата депутатка от ПП Цветелина Заркин. "Цветомир Петров е млад, енергичен, умее да търси и намира съгласие. Той има солиден опит в политическия мениджмънт и организация", каза тя.

Петров е областен координатор на ПП за 24 МИР София. Той е в партията от 2020 г., като преди това е бил член на ВМРО. Той е в листата на ВМРО с кандидати за депутати в Европейския парламент на последните избори през 2019 г.

33-годишният Цветомир Петров е магистър по Управление и администрация от УНСС. Той има 7- годишен опит в публичния сектор. Между 2015 и 2018 г. е работи в областната администрация на София, а между 2018 и 2021 г. е главен експерт в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG