Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прогнозите за общинския съвет в София отново са мрачни. Мнозинство за председател все още няма


Кадър от заседание на Столичния общински съвет. На преден план: Ваня Григорова от БСП.
Кадър от заседание на Столичния общински съвет. На преден план: Ваня Григорова от БСП.

Групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) остава в опозиция, а БСП настоява да бъде избран нейният кандидат за председател.

Такива позиции публикуваха партиите в понеделник на фона на продължаващия блокаж на СОС. Изборите се проведоха в края на октомври, но все още в съвета не може да бъде съставено мнозинство, което да избере председател. Така работата не може да започне и това блокира работата на Столичната община.

Реакциите на ГЕРБ и БСП в понеделник идват в противоречие с изказването на общинската съветничка от групата на "БСП за България" Ваня Григорова, която в неделя каза, че партиите са постигнали "що-годе пълен консенсус" да подкрепят председател от обединението "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София" (ПП-ДБ-СС).

В неделя обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра партийните структури в София, за да ги "запознае лично" с политическата ситуация, свързана с блокажа на СОС. След заседанието пресцентъра на партията изпрати съобщение, от което става ясно, че общинските съветници от ГЕРБ планират да бъдат в опозиция.

ГЕРБ не "участва нито в сглобки, нито в заварки с хора, чиято победа в момента е обект на разследване и проверка от страна на институциите", се казва в съобщението. По-рано Административният съд-София град разпореди да бъдат проверени всички изборни протоколи като част от делото, което загубилата кметския вот Ваня Григорова ("БСП за България") води за касиране на избора на кмет.

В неделя от пресцентъра на БСП също публикуваха позиция, в която казаха, че партията не води разговори за съставяне на общо мнозинство с ПП-ДБ-СС и ГЕРБ в СОС. От партията добавиха и че техният кандидат за председател на СОС остава Диана Тонова.

Въпреки това лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини ПП-ДБ, ГЕРБ, БСП, "Синя София" и ВМРО, че са се разбрали за "коалиция".

На този фон по-рано различни очаквания изказаха кметът на София Васил Терзиев и общинската съветничка Ваня Григорова. Теризев посочи, че е оптимист, че на заседанието в четвъртък най-накрая съветът ще успее да излъчи председател.

Григорова пък каза, че партиите са постигнали "що-годе пълен консенсус" да подкрепят председател от ПП-ДБ-СС.

От местните избори през октомври миналата година насам СОС все още не може да заработи нормално, защото не може да си избере председател. Никоя от групите на партиите няма мнозинство и не иска да подкрепи кандидат, издигнат от друга партия.

"Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" имат 23 съветници. ГЕРБ-СДС са с 14 представители, БСП имат 9, останалите групи са с по-малко. Общо съветниците са 61 и за мнозинство са необходими 31 гласа.

В края на януари СОС за седми път не успя да направи избор. Съветът отхвърли и варианта за ротационен председател. Досега ПП-ДБ-СС са предлагали за поста Борис Бонев, Грети Стефанова и Цветомир Петров, БСП - Диана Тонова, а "Има такъв народ" - Пламен Данаилов.

Обикновено общинските съветници от ГЕРБ и "Възраждане" не участват в гласуванията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG