Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът пусна под домашен арест мъжа, обвинен за палеж на полицейски бус на протеста срещу БФС


Автомобилът на МВР беше подпален по време на протеста пред Националния стадион "Васил Левски"
Автомобилът на МВР беше подпален по време на протеста пред Националния стадион "Васил Левски"

Софийският апелативен съд пусна под домашен арест Стефан Шикеров, обвинен за палежа на полицейски микробус по време на протеста срещу Българския футболен съюз (БФС).

Новината идва ден след като Борислав Михайлов подаде оставка като президент на БФС, след като досега отказваше да го направи.

Управлението на Михайлов доведе до протест в София на 16 ноември, който прерасна в сблъсъци с полицията. Заедно с Шикеров на 19 ноември беше задържан и 20-годишният Емил Петрунов, обвинен, че е счупил стъклото на буса, хвърляйки камък.

Двамата са част от 38-те задържани от столичната полиция за вандалски прояви по време на протеста, на фона на полицейски побой с палки, насочен дори и към хора, които не участват в размириците.

Според прокуратурата в папките с доказателствата срещу Шикеров има снимки от палежа и няколко показания на полицейски служители. Според държавното обвинение има опасност Шикеров да извърши престъпление, ако е на свобода, защото макар и неосъждан, той "представлява личност с висока степен на обществена опасност" заради характера си.

Съдът прие, че има данни, които сочат съпричастност на Шикеров към палежа, но все още се чакат експертизи и анализи на записи от камери в района.

Шикеров може да излезе под домашен арест, но ще носи гривна за проследяване. Според съда по този начин ще бъде осигурена възможността младежът, който е с чисто съдебно минало, да живее на адреса си и да се грижи за семейството си и малкото си дете.

Шикеров ще може да напуска апартамента си само с разрешение на прокурор при необходимост. Според мотивите на съда по този начин ще бъде преодоляна опасността той да извърши друго престъпление, ако бъде на свобода.

"Само един от петима полицаи твърди, че лично е видял Шикеров. Младежът казва, че случайно е попаднал на протеста. Минавал оттам, защото искал да купи подарък на жена си за рождения ѝ ден", каза по-рано адвокатът му Димитър Пенев.

Протестът пред Националния стадион "Васил Левски", обединил фенове от различни агитки, се случи, след като мачът между България и Унгария беше обявен за рисков, БФС искаше да го премести в два други града, а накрая го насрочи за София, но без публика.

Оставката на Борислав Михайлов, който беше начело на БФС 18 години, беше поискана и от всички политически партии, с изключение на ДПС. Той беше изслушан пред парламентарната комисия по спорт. А след протеста прокуратурата обяви, че проверява федерацията за незаконни залагания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG