Връзки за достъпност

Извънредни новини

Судан е пред пълномащабна гражданска война според генералния секретар на ООН


Сблъсъци между редовната армия на Судан и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП). Омдурман, Судан, 4 юли 2023 г.
Сблъсъци между редовната армия на Судан и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП). Омдурман, Судан, 4 юли 2023 г.

Судан е на ръба на пълномащабна гражданска война, която може да дестабилизира целия регион. За това предупреди генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш в изявление, разпространено от неговия говорител в събота.

Изявлението му идва като реакция на въздушна атака по суданския мегаполис Омдурман от 8 юли. По информация на здравното министерство на страната, при този удар са загинали 22 души, а мнозина са били ранени.

Събитията продължават започналия в средата на април военен конфликт между редовната армия на Судан и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП). Сраженията бяха провокирани от конфронтация между генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, фактическият държавен глава на Судан, и генерал Мохамед Хамдан Дагало, който е командир на СБП.

От СБП твърдят, че зад въздушната атака на 8 юли стои редовната армия, а жертвите всъщност са 31. Армията отрича това обвинение.

Междувременно се съобщава за продължаващи сражения в няколко южни провинции на Судан - Северен и Южен Кордофан, както и Сини Нил.

„Наблюдава се пълно незачитане на хуманитарното право и правата на човека, което е опасно и притеснително“, гласи последното изявление от името на главния секретар на ООН.

В него е цитиран и призив към армията и СБП - да се ангажират с трайно прекратяване на бойните действия и да спазват международното право.

През тази седмица ще се проведат поне две регионални срещи, свързани със ситуацията в Судан. В понеделник лидерите на Етиопия, Кения, Сомалия и Южен Судан ще се срещнат в етиопската столица Адис Абеба, а в четвъртък подобна среща ще се проведе в Египет.

Смята се, че от началото на военния конфликт в Судан са загинали 3000 души, а 6000 са ранени. 3 млн. души са били принудени да напуснат домовете си, като 700 хил. от тях са избягали в други държави по данни на Международната организация по миграция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG