Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания избира парламент на 4 юли. Кой идва на власт след това


Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак
Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак

Британският премиер Риши Сунак свиква избори за парламент на 4 юли. Това съобщи Сунак късно в сряда и добави, че парламентът ще бъде разпуснат на 30 май.

Новина изненада голяма част от великобританците, които очакваха изборите да бъдат през есента. Тя идва след години на нисък растеж на британската икономика и висока инфлация, предизвикани от Брекзит, COVID-19 и скока на цените на енергията, причинен от войната в Украйна.

Сунак обяви датата на изборите - 4 юли, в деня, в който инфлацията се върна близо до целевите стойности. С това беше свързано и първото му послание към избирателите - че планът му за икономиката работи и само той може да превърне тази стабилност във възстановяване, което да е от полза за всички.

"На кого вярвате, че ще превърне тази основа в сигурно бъдеще за вас, вашето семейство и нашата страна?", каза той на митинг в сряда, като определи лейбъристите като партия без план.

В петък се очаква да започне 6-седмичната предизборна кампания. Основните претенденти са Консервативната партия, водена от Сунак и Лейбъристката партия, водена от адвоката Киър Стармър.

Какво се очаква на изборите

Социолозите засега дават преднина от 20 пункта на Лейбъристката партия. Ако прогнозите се окажат верни, това ще бъде първият път за последните 14 години, в който е възможно консерваторите да не са на власт.

"Гардиън" обаче пише, че предизборната кампания може да обърне резултата. През 2017 г. например консервативният министър-председател Тереза Мей свика избори, докато водеше в социологическите проучвания. Въпреки това тя загуби мнозинството си и трябваше да управлява заедно със северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП).

Ако лейбъристите все пак спечелят изборите с мнозинство, се очаква Стармър да обяви нов министерски състав.

Това ще означава, че Риши Сунак вероятно също ще се оттегли. Във Великобритания лидерът на партията, която спечели мнозинството от 650-те избирателни района в Обединеното кралство, става министър-председател.

Ако няма мнозинство, партията, спечелила изборите, може да управлява като правителство на малцинството или да формира коалиция.

Какви са основните въпроси, заложени на карта

Една от основните теми във Великобритания продължава да е икономическото развитие на страната след поредицата от кризи през последните години, които го забавиха.

При предшественичката на Сунак - Лиз Тръс, се стигна до рекордно ниски нива на британската лира спрямо щатския долар, както и до увеличаване на лихвите по ипотечните кредити. Заради това тя подаде оставка в края на 2022 г.

И лейбъристите, и консерваторите казват, че могат да предложат икономическа стабилност.

Лейбъристите, чийто ключов лозунг е "Промяна", ще се съсредоточат и върху състоянието на обществените услуги, по-специално на Националната здравна служба, където списъците с чакащи за лечение са се увеличили значително.

И двете партии заемат сходна позиция за миграцията. Сунак неведнъж е обещавал да "спре лодките" с мигранти, лейбъристите обаче смятат, че планът му за изпращането на тези, които пристигат в Обединеното кралство, в Руанда, е скъп и непрактичен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG