Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски канали показаха снимки на генерал, който изчезна след бунта на Пригожин


Сергей Суровикин е известен като "Генерал Армагедон"
Сергей Суровикин е известен като "Генерал Армагедон"

Провоенни руски телеграм канали показаха снимки на бившия командир на руската авиация и на руските сили в Украйна генерал Сергей Суровикин, за които се твърди, че са направени в Алжир. Посочва се, че там руският военен лидер се среща с ръководството на местното министерство на отбраната.

Суровикин не се е появявал публично от края на юни, след бунта на частната военна организация "Вагнер". Той е известен като "Генерал Армагедон". Вечерта на 23 юни Суровикин разпространи видео, в което моли наемниците „да спрат колоните“, да се върнат в базите си и да изпълняват заповедите на върховния главнокомандващ. Това беше първото официално потвърждение на бунта.

Радио Свобода съобщава, че има данни, че Суровикин е имал близки контакти с ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин. Предполага се, че той е имал информация за подготовката на бунта. Самият Пригожин загина в самолетна катастрофа в края на август.

Суровикин изчезна след бунта на "Вагнер". Беше съобщено, че той може да е задържан от служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и разпитан по наказателно дело за въоръжен бунт. В края на август се появи информация, че той е освободен като командващ руската авиация. Първата снимка на Суровикин след бунта на "Вагнер" появи в началото на септември.

Биографията на Суровикин беше премахната от сайта на Министерството на отбраната. Министър Сергей Шойгу и Кремъл не съобщиха нищо за по-нататъшната съдба на военния.

На снимките, за които се твърди, че са направени в Алжир, Суровикин не е във военна униформа. Официални алжирски и руски източници не съобщават за посещението на руски военни делегации. Съставът на делегацията и темата на посещението й не са известни. Според източници на Ню Йорк Таймс след смъртта на Пригожин е започнала борба между руското военно разузнаване ГРУ и Службата за външно разузнаване за активите на "Вагнер" в Африка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG